Társoldalunk:

Első fokon 25 év fegyházra ítélték az amerikai tornászválogatott perverz orvosát

2017.11.23. 18:12

Egy michigani bíróság 25 év börtönre ítélete Lawrence Nassart, az ameriki női tornászválogatott korábbi csapatorvosát, miután bűnösnek találták hét, jellemzően fiatalkorú lány sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás vádjában. Az egykori félistenként tisztelt orvosra további, ennél is súlyosabb vádakra alapozott perek várnak.

Az Ingham megye bíróságán kimondott ítélet szerint Nassar a lakó-, illetve a munkhelye, a Michigan University közelében lakó lányokat molesztált. A hét áldozat közül hat tornász volt. Az esküdtszék által meghozott minimum ítéletet, azaz a 25 év börtönt a tárgyalást vezető bíró akár 40 évre is felemelheti. 

Larry Nassar az ítélethírdetésenForrás: AFP/Jeff Kowalsky

A Time amerikai lap cikke szerint az orvosra még további tárgyalások várnak, miután összesen 125 nő tett ellene feljelentést, köztük számos olimpiai érmes, mint Aly Raisman, McKayla Maroney és Jamie Dantzscher.

Larry Nassar központi, egyben a legsötétebb figurája annak szexuális bántalmazásokat feltáró ügynek, amely a riói olimpiát - ahol az amerikai női csapat négy-négy arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet nyert - követően robbant ki, és, amelybe számos edző is belebukott.

Nassar, mint a válogatott keret orvosa az embertelen módszereikről hírhedt edzőkkel szemben a sportolók barátjaként lépett fel, és ennek leple alatt követte el a molesztálásokat. Az ügyről, és benne Nassar szerepéről márciusban írt hosszú cikket az Origo.