Társoldalunk:

Szilágyi-Szatmári döntő a vívó országos bajnokságon

2017.11.25. 21:57

Egyetlen címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi kardban Szatmári András sorozatban a harmadik hazai aranyérmét gyűjtötte be.

Női kardban Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bányai Zsombor, női párbajtőrben Dékány Kinga, férfi tőrben Dósa Dániel, női tőrben Pásztor Flóra győzött.

A pénteken kezdődött ob-n szombaton az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Menet közben több meglepetés is született, közülük a legnagyobb az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese negyeddöntős búcsúja volt.

"Van ilyen, már pénteken a selejtező napján sem éreztem magam csúcsformában" - nyilatkozott az MTI-nek azután, hogy kikapott a 15 éves Büki Lilitől. "Van, amikor kedvező, ha később kapcsolódsz be a vívásba, ma viszont nem jött jól, hogy az első fordulós mérkőzésem visszalépés miatt elmaradt. Enervált voltam, míg negyeddöntős ellenfelem két erős asszóval be tudott melegedni. Taktikusan, okos vívással nyert ellenem."

Ugyanebben a szakaszban kapott ki a női tőrözőknél címvédő Mohamed Aida, míg egy fordulóval korábban a férfi tőr tavalyi bajnoka, Szabados Kristóf. A férfi párbajtőr elmúlt évi győztesét, Siklósi Gergelyt az elődöntőben állította meg a múlt heti, olaszországi világkupán ezüstérmes Berta Dániel.

Női kardban nem is lehetett címvédés, mivel Márton Anna a nemzetközi szövetség kongresszusára utazott Dubajba, hogy a hagyományoknak megfelelően átvegye az összetett világkupa-elsőségért járó elismerést. Ebben a szakágban 16 éves győztest avattak, s a dobogón csak BVSC-s vívók álltak.

Szilágyi Áron (j) és Szatmári András, a Vasas versenyzői az országos vívó bajnokság férfi kard egyéni versenyének döntőjébenForrás: MTI/Illyés Tibor

Férfi kardban a papírforma érvényesült azzal, hogy a jelenlegi két legeredményesebb vívó, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az idén világbajnok Szatmári András jutott a döntőbe. Utóbbi úgy nyert végül magabiztosan, héttalálatnyi különbséggel, hogy az elején négytusos hátrányba került.

A döntős program során - a Magyar Vívás Napja keretében - köszöntötték az év versenyein kiemelkedően teljesítő vívókat és edzőiket, illetve a kerek évfordulós születésnaposokat. Utóbbiaknak Kulcsár Krisztián MOB-elnök, világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző adta át az ajándékokat.

Ob, egyéni eredmények:

férfi kard:

döntő: Szatmári-Szilágyi 15-8

A végeredmény: 1. Szatmári András, 2. Szilágyi Áron, 3. Gémesi Csanád és Iliász Nikolász

női kard: 

döntő: Pusztai-Várhelyi 15-12

A végeredmény: 1. Pusztai Liza, 2. Várhelyi Kata, 3. Mikulik Júlia és Nagy Valentina

férfi tőr:

döntő: Dósa-Kiss 15-8
A végeredmény: 1. Dósa Dániel, 2. Kiss Dániel Róbert, 3. Mészáros Tamás és Bakó Tamás

női tőr:

döntő: Pásztor-Knapek 15-14
A végeredmény: 1. Pásztor Flóra, 2. Knapek Edina, 3. Balogh Orsolya és Kreiss Fanni

férfi párbajtőr:

döntő: Bányai-Berta 14-13
A végeredmény: 1. Bányai Zsombor, 2. Berta Dániel, 3. Rédli András és Siklósi Gergely

női párbajtőr:

döntő: Dékány-Borsody 12-11
A végeredmény: 1. Dékány Kinga, 2. Borsody Emma, 3. Büki Lili és Kardos Edina

Az ob a csapatversenyekkel folytatódik vasárnap a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.