Sárfalvi Péter: eredményes évet zár idén a magyar utánpótlássport

EYOF
Budapest, 2017. július 30. A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szereplő magyar csapat fogadása a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2017. július 30-án. A magyar fiatalok 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel, összesen 41 medállal az oroszok és az olaszok mögött a harmadik helyen zártak, ez minden idők legjobb magyar EYOF-szereplése. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár szerint az előzetes számítások szerint egyik legeredményesebb évét zárja idén a magyar utánpótlássport.

Az államtitkár az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által idén hetedik alkalommal megrendezett, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Decathlon által támogatott szerdai konferencián elmondta: a nyári hónapokban a magyar fiatalok összesen 226 érmet - 81 aranyat, 82 ezüstöt és 63 bronzot - nyertek a korosztályos világversenyeken, s így az idei esztendő még az eddig csúcsot jelentő 2015-ös év eredményességét is meghaladhatja.

Sárfalvi Péter kitért arra, hogy az utánpótlás-nevelési programok terén a legnagyobb átalakítás 2017-ben a sportiskolai rendszerben történt, ahol az előző évben 57 oktatási intézmény 96 millió forint támogatásban részesült, idén azonban emelkedett a keret, s már 71 intézmény összesen 150 millió forintot kapott.

"Sokkal igazságosabb lesz a rendszer, oda jut a pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá" - jelentette ki a helyettes államtitkár, aki szerint a mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően most már több mint 1 millió 200 ezer gyerek mozog napi rendszerességgel. Problémának nevezte viszont, hogy gyatra az alsó tagozatos testnevelésórák minősége és hatékonysága, elsősorban azért, mert ezeket az órákat nem mindig szakember tartja.

A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szereplő magyar csapat fogadása a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2017. július 30-án. A magyar fiatalok 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel, összesen 41 medállal az oroszok és az olaszok mögött a harmadik helyen zártak, ez minden idők legjobb magyar EYOF-szereplése. MTI Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Sajnos rengeteg tehetséget vesztünk el emiatt" - emelte ki Sárfalvi, aki az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredményének az Utánpótlás Edző Program elindulását tartja. Tájékoztatása szerint jelenleg 38 sportág 364 edzője érintett ebben a programban, amelyre évi 400 millió forintot biztosít a sportállamtitkárság.

"Sportáganként és régiónként két edző jelentkezésére van mód, és vannak még kiadó kvóták" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki közölte azt is, hogy jövőre 10 százalékkal több pénz, vagyis már összesen 440 millió jut erre a területre.

Sárfalvi Péter végül arról is szólt, hogy az igazi áttörést az akadémiai rendszer beindulása jelentheti a magyar utánpótlássport számára. A hivatalos elnevezés alapján Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok elindításáról még nincs érvényes kormányhatározat, de a helyettes államtitkár szerint nagy szó lenne, ha a rendszer még ebben az olimpiai ciklusban megkezdhetné működését. Az Egyesült Államokban már létező rendszerhez hasonló szisztéma előkészületei 2018-ban négy sportágban - úszásban, öttusában, tornában és kajak-kenuban - indulnak el.
Az egész napos konferencián többek között szóba kerültek még a korosztályváltás buktatói, valamint a gyerek, az edző és a szülő között kialakuló konfliktusok kezelésének módszerei.

Címlapi kép: A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szereplő magyar csapat fogadása a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2017. július 30-án. A magyar fiatalok 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel, összesen 41 medállal az oroszok és az olaszok mögött a harmadik helyen zártak, ez minden idők legjobb magyar EYOF-szereplése.