Társoldalunk:

Iráni világcsúcs, történelmi chilei arany a súlyemelő vb-n

2017.12.04. 08:35

A tavaly Rióban olimpiai bajnok Szohrab Moradi lökésben és összetettben is világcsúcsot javítva győzött a 94 kilogrammos férfikategóriában a súlyemelők világbajnokságának vasárnapi versenynapján, az egyesült államokbeli Anaheimben.

A magyar idő szerint hétfő hajnali viadalon az irániak erős embere előbb a szakítás aranyát gyűjtötte be, majd lökésben a lengyel Szymon Kolecki 2000. április 29-től élt 232 kilós rekordját tornászta feljebb 233 kilogrammra, ezzel pedig az összetett eddigi legjobb eredményét is módosította, amely az ő nevéhez fűződött 413 kilóval ez év szeptember 13-a óta.

Férfi 85 kilogrammban ugyanakkor a riói olimpiai bajnokot legyőzve lett világbajnok a chilei Arley Mendez. Már a szakításban is egy kilóval jobb volt a 174 kilogrammig jutó, amúgy térdsérüléssel bajlódó iráni Kianus Rosztaminál, aki a tavalyi ötkarikás játékokon két vb-elsőség után nyert olimpiai aranyat. Anaheimben azonban a szakítás-ezüst után nem termett neki babér: lökésben háromszor is rontott, így összetett eredmény nélkül maradt.

A 23 éves Mendez viszont, aki 2013-ban még Kuba képviseletében lett pán-amerikai juniorbajnok és korosztályos vb-bronzérmes, a második fogásnemben is remekelt: itt 203 kilóval, összetettben pedig 378-cal lett világbajnok. Chilének eddig nem volt semmilyen érme felnőtt-vb-ről, most mindjárt három arannyal lett gazdagabb Mendez jóvoltából. Az összetett harmadik helyét a tavaly junior Európa-bajnok olasz Antonino Pizzolato szerezte meg.

Női 75 kilóban a várakozásnak és az erőviszonyoknak megfelelően játszi könnyedséggel söpörte be mindhárom aranyérmet a spanyol Lidia Valentin, akinek olimpiai és Európa-bajnoki elsőség után immár vb-győzelme is van.