Oroszországot kizárták a 2018-as téli olimpiáról

Horizontal
A supporter waves a Russian flag in front of the logo of the International Olympic Committee (IOC) at their headquarters on December 5, 2017 in Pully near Lausanne. The International Olympic Committee opened a high-stakes summit on December 5 on whether to bar Russia from the Winter Olympics over allegations its medal haul at the 2014 Sochi Games was fuelled by state-sponsored doping. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a 2018-as téli olimpiáról. Az orosz sportolók csak olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon. Mindez azt jelenti, hogy az esetleges győztes orosz sportolóknak az olimpiai himnuszt kell meghallgatniuk. Ma még senki nem tudja, mi lesz az orosz hokiválogatott sorsa, de a BBC arról írt, hogy orosz sportcsapat nem lehet ott a koreai olimpián.

A határozatról kedden este sajtótájékoztatón számolt be az ötkarikás testület, melyen Thomas Bach NOB-elnök bejelentette az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) kizárását a dél-koreai seregszemléről.

Pikk-pakk kizárták az oroszokat Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

A NOB azt közölte, hogy

A NOB végrehajtó bizottsága a Samuel Schmid vezette bizottság jelentésére alapozva hozta meg a verdiktet. A jelentés kitér az orosz doppingellenes bizottság manipulált működésére a 2014-es, Szocsiban megrendezett téli játékokkal kapcsolatban is. A bizonyítékok alapján egyértelműen megállapítható a nem szabályszerű működés.

Doppinglabor a moszkvai Luzsnyiki sportcentrumban Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Krivobok Ruslan

Ennek következményeként azonnali hatállyal felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát.

Egyetlen képviselőt sem hívnak meg az orosz sportminisztériumból az olimpiára. Örök életre eltiltották Vitalij Mutko orosz sportminisztert a jövőben megrendezendő olimpiákról. A dolog érdekessége, hogy Mutko vezeti a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság szervező bizottságát.

Örök életre eltiltották Vitalij Mutko orosz sportminisztert a jövőben megrendezendő olimpiákról Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát. Zsukov később Lausanne-ban bejelentette, hogy

az orosz sportolók a svájci városban működő nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) megtámadják a NOB határozatát.

Elmondta azt is, hogy az érintett versenyzők jövő kedden döntenek arról, hogy indulni kívánnak-e a februári játékokon: a meghirdetett "olimpiai gyűlésen" jelen lesznek a sportolók, az edzők és a sportszövetségek képviselői is.

Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

A NOB fenntartja a jogot, hogy további büntetőintézkedéseket hozzon a rendszerben résztvevő egyének ellen.

Az Orosz Olimpiai Bizottságnak meg kell térítenie a NOB vizsgálattal kapcsolatos költségeit 15 millió dollár értékig. Ezt az összeget a globális doppingellenes harcra fordítják.

Testőrök gyűrűjében dolgoznak a WADA szakemberei az Orosz Olimpiai Bizottság moszkvai székházában Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A NOB elnöke, Thomas Bach a sport elleni elképesztő támadásról beszélt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mindezt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jelentette ki.

Ezzel együtt a NOB nem akarja megfosztani a részvételtől azokat az egyéni orosz sportolókat, akik tisztán versenyeztek.

Ők "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik. Ehhez az adott sportolóknak a következő feltételeket kell teljesíteniük:

1. az adott sportoló nem követhet el doppinggal kapcsolatos vétséget
2. az adott sportolónak alá kell vetnie magát az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek
3. az adott sportolónak alá kell vetnie magát más, orvosok által meghatározott teszteknek, azért, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.

Tatjana Taraszova, az orosz műkorcsolya-válogatott szövetségi kapitánya sírva kommentálta a NOB döntését Forrás: AFP/Maxim Zmeyev

A NOB az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt - bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt - tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság korábbi jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Orosz zászlóval sétáló ember a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székháza előtt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB - a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ajánlásával ellentétesen - a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem vehetnek részt a játékokon.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov érkezik a NOB széjháza elé Forrás: Sputnik/Anton Denisov

Rióban orosz atléták - egy kivétellel - és súlyemelők sem szerepelhettek, ugyanakkor összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig - csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról - valamennyi orosz sportolót kizárták.

A NOB a keddi határozataival összefüggésben azt is jelezte, hogy a riói olimpia előtt nem volt lehetősége olyan mélyreható vizsgálatokat lefolytatni, mint utóbb a Schmid vezette testületnek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról is döntött, hogy a költségeket az oroszoknak kell megfizetniük, illetve hozzá kell járulniuk egy független ellenőrző hatóság felállításához, összesen 15 millió dollár értékben.

A NOB elnöke, Thomas Bach (balra) és az oroszok elleni vizsgálat vezetője, Samuel Schmid Lausanne-ban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A NOB döntése után felmerül, mi lesz Oroszország következő lépése.

Egyáltalán Moszkva hajlandó-e belemenni abba, hogy néhány sportolója az olimpiai zászló alatt versenyezzen.

Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy Moszkva teljesen bojkottálja majd az eseményt. Az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK) a NOB-határozatokra válaszul közölte, hogy

az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai játékok eseményeit.

A döntés óriási csapást jelent az amúgy is ezer sebből vérző hokitornának.

Ma még nagy kérdés, mi lesz az orosz jégkorong-válogatott sorsa Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

A koreai téli játékokon az NHL-ben profiskodó játékosokról már korábban kiderült, hogy nem lehetnek ott az olimpián, mert az észak-amerikai profiliga nem tart szünetet a téli játékok alatt. Az orosz hokiválogatott távolmaradása újabb csapást jelent a hokitornára.

Az oroszok ideje lejárt Forrás: Sputnik/Anton Denisov

Az Orosz Paralimpiai Bizottság, az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország doppingellenes szervezete, a RUSADA jelenleg fel van függesztve a doppingbotrány miatt.