Társoldalunk:

A FIFA elnöke kitart a felfüggesztett orosz főszervező mellett

2017.12.06. 14:23

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke kitart Vitalij Mutko mellett annak ellenére, hogy az orosz szövetség elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét minden ötkarikás eseményről kitiltotta kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

"Ez a döntés semmilyen hatással nincs a jövő évi labdarúgó-világbajnokság előkészületeire, továbbra is azon dolgozunk, hogy a lehető legjobban szervezzük meg a tornát" - közölte még kedden Infantino. A vb szervezőbizottsága szó szerint ugyanígy reagált a történtekre.
Travis T. Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője a ZDF német tévécsatorna reggeli műsorában ugyanakkor feltette a kérdést, hogy az orosz labdarúgó-válogatottat nem kellene-e eltiltani a hazai vb-től, miután a szövetségük elnöke ilyen büntetést kapott. Nyáron szárnyra kaptak a sajtóban olyan hírek, hogy a 2014-es vb-n szerepelt orosz válogatott tagjai is doppingolhattak, ezeket a feltételezéseket azonban az ex-sportminiszter Mutko visszautasította, a FIFA pedig nem indított vizsgálatot.
John McCain amerikai szenátor ugyancsak kérdőre vonta a FIFA-t, s azt követelte, hogy Oroszországtól vegyék el a vb rendezési jogát.
"A NOB-döntés egy okkal több arra, hogy ne Oroszországban rendezze meg a FIFA a 2018-as világbajnokságot" - fogalmazott a republikánus politikus.