Oroszország népét alázta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

doping Horizontal
Figure skating coach Tatiana Tarasova speaks to the media on December 5, 2017 in Moscow, after the International Olympic Committee announced the decision to ban Russia from 2018 Winter Olympics. Russia were banned from the 2018 Olympics on December 5, 2017 over state-sponsored doping but the International Olympic Committee said Russian competitors would be able to compete "under strict conditions". / AFP PHOTO / Maxim ZMEYEV
Vágólapra másolva!
A jövő keddi oroszországi Olimpiai Gyűlés dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi téli játékokon - jelentette ki kedd éjjel Moszkvában Mihail Gyegtyarjov, az Állami Duma (az orosz parlament) alsóháza testnevelési bizottságának elnöke.

Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy

a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába.

Gyegtyarjov és a többi politikus azt követően nyilatkozott erről, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága úgy határozott, az orosz sportolók semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon, az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) pedig felfüggesztette, amivel egyben kizárta a testületet a dél-koreai seregszemléről.

Oroszországot kizárták a 2018-as téli olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a 2018-as téli olimpiáról. Az orosz sportolók csak olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon. Mindez azt jelenti, hogy az esetleges győztes orosz sportolóknak az olimpiai himnuszt kell meghallgatniuk. Ma még senki nem tudja, mi lesz az orosz hokiválogatott sorsa, de a BBC arról írt, hogy orosz sportcsapat nem lehet ott a koreai olimpián.

A december 12-i orosz Olimpiai Gyűlésen a volt nemzeti csapat tagjelöltjei, a szövetségek vezetői és az edzők vesznek majd részt.

Gyegtyarjov az OKR felfüggesztését

minősítette, és azokat az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedésekhez hasonlította.

Ez a zászló nem leng majd a 2018-as téli olimpiai játékokon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban minden bizonyíték nélkül eltiltottak az olimpiától és a sporttól.

- mondta Melnyikov.

Igor Lebegyev máris bojkottra szólít fel

Az alsóház egy másik alelnöke, Igor Lebegyev az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) felfüggesztése miatt a téli olimpia bojkottjára szólított fel, és szintén "megaláztatásról" beszélt. Oroszország nélkül ez nem olimpia lesz, mert Oroszország az egyik fő esélyes minden éremre, bármelyik sportágban - nyilatkozott.
"A zászló az a dolog, amelyért egy sportoló küzd az aranyéremért. A zászló az, amit a sportoló a feje fölé emel, ha kiharcolta az olimpiai aranyat, ezüstöt vagy bronzot" - tette hozzá.

Igor Lebegyev, az orosz alsóház alelnöke máris az olimpia bojkottjára szólította fel az oroszokat Forrás: Sputnik/Vladimir Fedorenko

Pjotr Tolsztoj az alsóház egy harmadik alelnöke elfogadhatatlannak nevezte a nemzeti zászló nélküli olimpiai szereplést, indoklása szerint azért, mert Oroszország "sportnagyhatalom".

Hangsúlyozta, hogy az orosz sportolók "nem fognak vezekelni" Thomas Bach NOB-elnök előtt.

Franc Klincevics, a Szövetségi Tanács (felsőház) védelmi bizottságának első elnökhelyettese szintén nem értett egyet azzal, hogy az orosz sportolók ne orosz zászló alatt szerepeljenek. Szavai szerint egy nagyhatalomnak nem illik "inkognitóban" kiutaznia az olimpiára.

A NOB elnöke, Thomas Bach (balra) és az oroszok elleni vizsgálat vezetője, Samuel Schmid Lausanne-ban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az Eho Moszkvi rendszerbíráló rádió hírösszefoglalójában emlékeztetett rá, hogy egy korábbi nyilatkozatában

Vlagyimir Putyin elnök is "megalázónak" nevezte azt a lehetőséget, hogy Oroszországnak semleges lobogó alatt kelljen majd szerepelnie az olimpián.

Jelena Vjalbe, az orosz sífutók szövetségének elnöke úgy vélekedett, minden sportolónak magának kell eldöntenie, hogy elutazik-e Phjongcshangba. Vjalbe bevallotta, hogy "sokkolta" a NOB döntése.

Jelena Iszinbajeva szerint Oroszország nélkül sánta lesz a téli olimpia Forrás: Sputnik/Nina Zotina

Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai rúdugró bajnok és háromszoros volt világbajnok, Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ellenőrző tanácsának elnöke szavai szerint Oroszország nélkül "sánta" lesz az olimpia. Mint mondta, a NOB döntése nem volt váratlan, de ő mégis abban bízott, hogy a "tiszta" sportolóknak megengedik a saját zászló alatti szereplést.

Jolanda Csen volt atlétikai világbajnok arra figyelmeztetett, hogy a bojkottfelhívások miatt az Olimpiai Charta értelmében akár két ciklusra is eltilthatják Oroszországot.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter egyelőre csak annyit mondott, hogy Oroszország várja azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyek alapján a NOB végrehajtó bizottsága meghozta döntését. Szavai szerint részletes kommentár csak a dokumentumok ismeretében adható.

Alekszandr Zsukov, (OKR) elnöke Lausanne-ban egyebek között azt is hangsúlyozta, hogy a NOB visszavonja az OKR ellen bevezetett retorziókat, ha a phjongcshangi olimpiai orosz szabálysértések nélkül zajlik le.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov érkezik a NOB székháza elé Forrás: Sputnik/Anton Denisov

Mint mondta ebben az esetben visszavonják az orosz sportolók ellen bevezetett szankciókat és vizsgálatokat.

Az Interfax hírügynökség jelenése szerint Zsukov bocsánatot kért a NOB-tól a doppingellenes előírások megsértéséért.