Phjongcshangban is villanthat a félmeztelen tongai zászlóvivő

Horizontal OLYMPIC GAMES
Tonga's flagbearer Pita Nikolas Taufatofua leads his delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Pita Taufatofua, a 2016-os riói nyári olimpia megnyitóján félmeztelen, beolajozott felsőtesttel végigvonuló tongai taekwondós ma egyetlen versenyre van attól, hogy sífutóként kvótát szerezzen a phjongcshangi téli olimpiára. Nem is rossz eredmény valakitől, aki egy évvel ezelőtt látott először havat életében.

Pita Taufatofua maradéktalanul kihasználta azt az egy percet, amíg őt és a szerény létszámú tongai csapatot mutatták a riói nyári olimpia nyitóünnepségén: a taekwondós fiatalember hazája zászlóvivőjeként népviseletben parádézott, azaz alul fűszoknya, felül pedig kidolgozott olajjal csillogóssá tette felső test volt az outfit. Ezzel egy csapásra az olimpia egyik legnagyobb médiasztárja lett, és senkit sem érdekelt, hogy egy mérkőzés után búcsúzott a taekwondoversenyen.

Pita Taufatofua a tongai zászlóval. Ki nem emlékezne erre a szép szál legényre? Forrás: AFP/Olivier Morin

Taufatofua azonban nem volt rest az olimpia után, és nem lovagolta meg a celeb létet: mint a Wall Street Journal beszámol róla, ma, azaz január 5-én egyetlen versenyre van attól, hogy

kvalifikáljon a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára - mint sífutó.

Azzal nem lehet vádolni, hogy a könnyebbik végét fogta meg a dolognak. Eleve egy olyan országból származik, ahol a kókuszpálmákon és a vakítóan fehér homokon kívül mást aligha látott, és ez mostani lakhelyén, az ausztráliai Brisbane-ben sincs nagyon másként. Ő azonban elszánt volt és merész.

"A keresés meglehetősen behatárolt keretek között folyt - idézi Taufatofuát a WSJ. - Én szeretek az első benyomásra hagyatkozni.

De nekem pontosan csak egy évem volt rá."

A sportág már megvolt, és 2017 januárjában egy német szakember alakjában edző is került, akinek a cikk szerint nagy tapasztalata van a kezdő sífutókkal. Taufatofua így a feleségével együtt Németországba költözött, és megkezdte sífutó tanulmányait. Ha azt mondjuk, hogy nem volt könnyű menet, akkor visszafogottan fogalmazunk.

Szerencsétlen tongait majd' megvette az isten hidege, azt sem tudta, hány réteg ruhát vegyen magára, hogy ne fagyjon meg.

És rettentően félt a sérülésektől: mindenhová protektorokat dugott a ruhája alá, és még bukósisakot is hordott, míg valaki el nem árulta neki, hogy rendkívül hülyén néz ki benne (és a versenyeken úgyis legfeljebb sapkát viselhet, tesszük hozzá).

A felkészülés első állomásának végeztével hazatért a napsütötte Brisbane-be, ahol újabb problémával szembesült - nem volt hó, sífutóverseny pedig még annyi sem. Úgyhogy kapóra jött a Nemzetközi Síszövetség (FIS) szabálymódosítása, ami engedélyezte, hogy görsí (síroller) versenyeken is szerezhessenek kvalifikációs pontokat a versenyzők. Taufatofuának összesen öt versenyen kell értékelhető eredménnyel célba érnie, és ebből már négyet teljesített,

azaz már csak egyet kell, azt viszont kötelezően havon, igazi sífutóversenyen.

Így aztán az elmúlt heteket a különféle vaxok, az eltérő hóviszonyok és az ideális lécek, technikák és persze a szabályok tanulmányozásával töltötte.

Ne csak szurkolj, támogasd!

A pénze elfogyott, adósságból viszont neki bőven van, és még korántsem biztos, hogy valóban ott lehet Phjongcshangban. Korántsem biztos, hogy képes lesz élete első valódi, téli viszonyok között, havon megrendezett sífutóversenyén célba érni a hétvégén Lengyelországban. De Taufatofua lelkesedését, és példás eltökéltségét így sem lehet lebecsülni.

– hangoztatja. Ha sikerrel jár, akkor természetesen ő lesz az első, aki taekwondósként és sífutóként is részt vett olimpián. A téli és nyári olimpián egyaránt szereplő sportolók feltűnésének az első téli játékok, azaz 1924 óta nagy hagyománya van. Az újkori játékokon főleg atléták nyergeltek át bobcsapatokba, de gyakori a nyáron kerékpáros, télen gyorskorcsolyázó sportoló is.