Társoldalunk:

Hosszú Katinka és Shane Tusup külön érkeztek, de mindketten díjjal távoztak

2018.01.11. 22:53

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai immár 60. alkalommal szavaztak az év legjobb magyar sportolóira. Idén először 14 kategóriában jutalmazták a jelölteket. Ahogy az várható volt, az év női sportolója, Hosszú Katinka lett, míg az év edzője díjat a férje, Shane Tusup kapta, aki magyarul kért elnézést feleségétől és a rajongóktól, amiért az utóbbi hónapokban nem úgy viselkedett, mint egy példakép. Hosszú Katinka az M4 Sportnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt öt évben mindketten elfáradtak, most pedig szeretnének egy kicsit a háttérbe vonulni.

Az Év Sportolója díjátadó egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy az év női sportolója-díj legnagyobb esélyese, Hosszú Katinka vajon tiszteletét teszi-e a Nemzeti Színházban? És ha igen, akkor egyedül érkezik, vagy pedig férjével, Shane Tusuppal, aki nem mellesleg az év edzője kategóriában volt a jelöltek között. 

Shane Tusup Hosszú Katinka helyett az édesanyjával érkezett - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Elsőként a háromszoros olimpiai bajnok úszó férje, Shane Tusup érkezett a helyszínre, de felesége helyett az édesanyjával lépett a vörös szőnyegre. Nem sokkal fél nyolc előtt megjelent a gála főszereplője, Hosszú Katinka, aki az édesapja oldalán lépett be a Nemzeti Színházba.

Az Év Sportolója díjátadót Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva, Vincze Lilla, Keresztes Ildikó, Wolf Kati és Radics Gigi közös éneklése nyitotta meg, majd a hat előadónő mellé megérkezett az est háziasszonya, Berkesi Judit, aki elmondta, hogy az idei gálára a tavalyival ellentétben kényelmes cipőt választott.

Hosszú Katinka beragyogta a vörös szőnyeget - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően az est házigazdája, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György mondta el nyitóbeszédét. Hangsúlyozta, hogy a világot jobbá tevő művészek mellett a magyar sportolók is jócskán hozzátettek az ország jó hírének öregbítéséhez.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést. Beszédében hangsúlyozta, hogy a díjat a 49 éves korában december 30-án elhunyt Szalay Gyöngyi hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó emlékének ajánlja.

Beliczay Sándor, mellette a díjátadó Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örökös tiszteletbeli elnöke - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az év női labdarúgója a Wolfsburg támadója, Jakabfi Zsanett lett, aki elsöprő győzelmet aratott. A díjat a női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina vette át, aki gratulált Jakabfi győzelméhez, de hozzátette, hogy a másik két jelölt, Csiszár Hernrietta és Vágó Fanny is megérdemli az elismerést.

Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Fóris Erika) lett, amely a tavalyi győzelme után idén megvédte a címét.

Az év fogyatékos női sportolója a világbajnok kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna lett, aki megvédte a tavalyi címét.

Az év fogyatékos csapata, a női kerekesszékes vívóválogatott az M4 Sport - Év sportolója gálán - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Címet védeni, vagy versenyt megnyerni? Mindig azt mondom, hogy versenyt kell nyerni, majd utána itt állva kell címet védeni" – mondta Krajnyák Zsuzsanna.

Az év gólja kategóriában a Ferencvárosi Torna Club ghánai támadója, Joseph Paintsil diadalmaskodott, aki az őszi szezon rangadóján, a Videoton elleni összecsapáson rúgott szépségdíjas gólt.

Az év férfi labdarúgója a Chicago Fire gólkirálya, Nikolics Nemanja lett.

Nikolics Nemanja jövőre is termelné fogja a gólokat - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagy megtiszteltetés ilyen sok bajnok és példakép mellett ünnepelni. Ez a díj a barátaimé, a családomé és a magyar fociszurkolóké, akik végig mellettem álltak. Tavaly az ismeretlenbe vágtam bele a fejszémet, örülök, hogy amerikaiban is megálltam a helyemet. Jövőre is a gólkirályi cím lesz a célom" – mondta a 25-szörös magyar válogatott támadó.

A gálát követően a vegyes zónában az Origo kérdésére még kiegészítette mondandóját:

"Mindenféleképpen külön vitrinbe kerül majd ez a díj, egyelőre ez a csúcs a pályafutásomban. Ennél nagyobb elismerésről egy focista nem álmodozhat. Egy év az nagyon hosszú idő, rengeteg akadály van hétről hétre, amiket nekem is le kellett bírkoznom és le kellett győznöm őket. Nagyon örülök, hogy tudtam hozni azt a formát, ami már az utóbbi években is jellemző volt rám, boldog vagyok, hogy a tengerentúlon is gólkirály lettem, és hogy sikeres szezont zártam. A hab a tortán a két válogatott meccs volt, igaz, hogy csak barátságos mérkőzéseket vívtunk, de a két gól nekem rengeteget jelentett, remélem ebben az évben még több lesz."

Nikolics Nemanja az év legjobb futballistájának járó elismerésselFotó: Polyák Attila - Origo

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Gödry Levente, Borsos Gábor összetételű tenisz Davis Kupa-válogatott kapta a legtöbb voksot, mivel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 együttes közé. A díjat Köves Gábor szövetségi kapitány vette át.

„Szeretnénk meghálálni a szurkolók bizalmát. Mondjuk már három hét múlva Belgiumban, amikor a Davis Kupán lesz jelenésünk" - mondta a teniszezők nevében Balázs Attila.

Az év edzője kategóriában Shane Tusup diadalmaskodott. Az amerikai szakember magyarul mondta el köszönő beszédét, és bocsánatot kért a rajongóktól és feleségétől, Hosszú Katinkától is az elkövetett hibáiért.

 „Hibáztam, sokakat megbántottam a viselkedésemmel. Tőlük elnézést kérek. Rió után azt hittem minden könnyebb lesz, de minden csak nehezebb lett. Melóztunk tovább, mert abban vagyunk a legjobbak, de a sok munka közben nem vettem észre, hogy példaképpé kellene válnom. Ami korábban belefért, az már nem fér bele. Elfáradtam, kimerültem, sokat hibáztam.

A világbajnokság nagyobb csoda volt, mint az olimpia. Nem tudom, mi jut majd eszembe, ha húsz év múlva ránézek erre a díjra. Az biztos, hogy Katinka remekül úszott Budapesten. Köszönöm, hogy akkor is bíztatok bennem, amikor senki más. Mindig azért dolgoztam, hogy rászolgáljak a bizalmadra" – mondta elcsukló hangon Shane Tusup. Hozzátette, hogy a jövőben azon fog dolgozni, hogy ne csak az eredményeiért, hanem emberként is elfogadják.

Az év fogyatékos férfi sportolója Osváth Richárd lett, aki a római keresszékes vívó-világbajnokságon aranyérmet szerzett férfi tőrözők A kategóriájában.

Osváth Richárd kerekesszékes vívó, az év fogyatékos férfi sportolója a díjjal az Év sportolója gálán - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Köszönöm a feleségemnek, hogy megteremti a szükséges családi hátteret, hogy jó eredményeket érjek el a versenyeken. És nagyon köszönöm a hároméves fiamnak, aki egy „szeretlek apával" tud a legjobban motiválni.

Az MLSZ-életműdíját a Vasas legendája, Mészöly Kálmán kapta.

„Gyenge pali vagyok" – mondta könnyeivel küszködve. Megköszönte a fantasztikus fogadtatást, ilyet elmondása szerint még a búcsúmeccsén sem kapott. A maiaknak üzent, hogy jó lenne, ha világbajnokságon láthatná még a csapatot és ne a pénz, hanem a közönség szeretete motiválja őket.

Ezt követően érkezett a kilencszeres Grand Slam-győztes teniszező, Szeles Mónika és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Szöllősi György. Együtt adták át az év női sportolója díjat Hosszú Katinkának, aki hatodszor diadalmaskodott, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát.

Hosszú Katinka férjével ellentétben nem vitte túlzásba a köszönőbeszédet - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon izgultam hogy én nyerjek, mert nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni. Alig jutok szavakhoz! Köszönöm szépen a sportújságíróknak, hogy hatodszor választottak meg. Örülök, hogy még nem untak meg. Köszönöm szépen Magyarországnak a tavalyi évet. A világbajnokság itthon: életem legszebb pillanatai voltak és lesznek ezek. Pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni. Szeretném megköszöni a családomnak az állandó támogatást. Nagypapámnak, hogy megtanított úszni. Shane-nek, hogy mindig kihozza belőlem a maximumot. Köszönöm szépen még egyszer!" - mondta Hosszú Katinka, aki tavaly a budapesti vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult.

Az év csapata hagyományos csapatsportokban a Győri Audi ETO KC lett. A Bajnokok Ligája-győztes csapatnak Szabó Tünde, sportállamtitkár adta át a díjat, Görbicz Anita mondott beszédet. A második helyen a szolnoki vízilabdacsapat végzett, a harmadik a kosárcsapat lett.

A Győri Audi ETO KC háromszoros Bajnokok Ligája győztes női kézilabdacsapata, az év csapata - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázónak, a Nemzet Sportolójának adták át, akit a közönség felállva, vastapssal köszöntött.

"Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás. A lelkünk az, amit ápolni kell. Hogy tudják a sportolók, a lényeg ez a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok" - fogalmazott Balczó.

A vb-bronzérmes Baji Balázs lett az év férfi sportolója - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

A legjobb férfi sportolónak járó díjat Fa Nándor adta át. A győztes Baji Balázs, aki Szatmári Andrást és Liu Shaolin Sándort utasította maga mögé. Baji gratulált a legyőzötteknek és megköszönte a díjat a szüleinek, a családjának, az edzőinek és mindenkinek, aki segített neki.

Baji tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban, ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a vb-n, illetve győzni tudott az Universiadén.

A díjátadót követően Szeles Mónika röviden így értékelt az Origónak:

"Fantasztikus este volt, még egyszer szeretném megköszönni a Magyar Sportújságírók Szövetségének, hogy meghívtak és hogy itt lehettem. Az interneten folyamatosan követem a magyar sportolók eredményeit, jó volt most személyesen is találkozni velük, pláne egy ilyen rangos eseményen. A közönség fogadtatása pedig szintén hihetetlen volt, nekik is nagyon köszönöm azt a szeretetet, amivel fogadtak."

Szeles Mónika fantasztikusan érezte magát a 60. Év sportolója gála díszvendégekéntFotó: Polyák Attila - Origo

Az elismertek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehették át.

Az Év sportolója gála - A győztesek

A Magyar Sportújságírók Szövetsége által szervezett M4 Sport - Az Év Sportolója Gála 2017-es szavazásán rekordot jelentő 436 voks alapján a kategóriák győztesei:


Az év férfi sportolója:
1. Baji Balázs (atléta) 863 pont
2. Szatmári András (kardvívó) 341
3. Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 292


Az év női sportolója:
1. Hosszú Katinka (úszó) 1086 pont
2. Babos Tímea (teniszező) 480
3. Márton Anita (atléta) 448


Az év csapata hagyományos csapatsportokban:
1. Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 766 pont
2. Szolnoki Dózsa (férfi vízilabda) 524
3. Férfi kosárlabda-válogatott 424


Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben:
1. Tenisz, Davis Kupa-válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton) 515 pont
2. Férfi 4x100-as gyorsúszóváltó (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 495
3. Női kajak négyes (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, Lucz Dóra) 404


Az év edzője:
1. Shane Tusup (Hosszú Katinka) 477 pont
2. Cseh Sándor (szolnoki vízilabda) 340
3. Ambros Martín (győri kézilabda) 301


Az év férfi labdarúgója:
1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 942 pont
2. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 652
3. Davide Lanzafame (Budapest Honvéd) 260


Az év női labdarúgója:
1. Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) 999 pont
2. Csiszár Hernrietta (Leverkusen) 407
3. Vágó Fanny (Sankt Pölten) 364


Az év fogyatékos férfi sportolója:
1. Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 611 pont
2. Boronkay Péter (triatlonozó) 532
3. Velkey Ádám (szervátültetett, atléta) 347


Az év fogyatékos női sportolója:
1. Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 718 pont
2. Biacsi Bernadett (atléta) 547
3. Pap Bianka (úszó) 450


Az év fogyatékos csapata:
1. Női kerekesszékes vívóválogatott 622 pont
2. Férfi 4 x 100-as szervátültetett atlétaváltó 521
3. Padlóhoki-válogatott, speciális 291


Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
1. Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 583 pont
2. Feczer Viktor (kerekesszékes vívás, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi) 390
3. Csamangó Attila, Győrfi Tamás (kajak-kenu, Suba Róbert) 268


Az év gólja:
Joseph Paintsil (Ferencvárosi Torna Club)


MLSZ-életműdíj:
Mészöly Kálmán (labdarúgás)


MSÚSZ-MOB-életműdíj:
Balczó András (öttusa)