Brutális mezőnnyel ünnepel a sakk apró fővárosa

2018.01.12. 15:36

Wijk aan Zee-ben január 13. és 29. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat 80. tornáját, a Tata Steel Chess 2018 szuperversenyt. Pénteken este tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 20-as kategóriájú, 2750-es Élő-átlagú tornán a rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, címvédőként az amerikai Wesley So játszik. Öten a Berlinben március 10-től megrendezésre kerülő világbajnok-jelölti döntő résztvevői, az amerikai Fabiano Caruana és So, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a korábbi kihívó, Szergej Karjakin. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

A nagy presztízsű viadalt 2000-ig a Hoogovens Művek támogatta főszponzorként, majd a privatizáció után a brit Corus lett a fesztivál névadója, egyúttal főtámogatója. Hét éve aztán az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. Ez persze mit sem változtat azon, hogy január elején a holland tengerparti városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készül. Remek hangulatú a világhíres sakkfesztivál, amelynek minden évben mintegy kétezer résztvevője van, lévén az amatőröknek is számos versenyt rendeznek.

Mondják, hogy nem csodálatos!

Természetesen a 14 résztvevős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában, amely ezúttal 20-as kategóriájú, 2750 az Élő-átlaga.

Mindenki kedvence ki nem hagyná a tornát

A világranglista első tíz helyezettjéből hatan is elfogadták a meghívást, a világbajnok Magnus Carlsent tizennegyedszer látjuk Wijk aan Zee-ben versenyezni. A 27 éves világranglista-vezető fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen a holland tengerparti városkában kezdődött meg. A „C" nagymesterversenyt a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel nyerte meg. Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét még négyszer ismételte meg, 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban is tornagyőztesként ünnepelhették, ötödik sikerével holtversenybe került az indiai Viswanathan Ananddal.

A holland sakkrajongók az ötszörös világbajnok játékát tizenhetedszer csodálhatják meg. Első tornagyőzelmét 1989-ben aratta, majd 1998-ban, 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban győzött. Parádés eredménylistáján még öt második helyezés is szerepel (1996, 1999, 2000, 2001, 2005).

Carlsen szereti Wijk aan Zee-t, és az érzés kölcsönös:

Anand öt éve a 75. viadalon játszott utoljára, Szergej Karjakinnal holtversenyben harmadik volt.

Ha jó az idő, akkor jön Kramnyik is

Nagy visszatérő az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, hét év után fogadta el a meghívást. A világbajnok-jelölti döntő előtt fontosnak érezte, hogy riválisaival megmérkőzzön. Kramnyik 1998-ban játszott először a Hoogovens tornán, Ananddal osztotta az első hely dicsőségét. Egy évvel később Garri Kaszparov és Anand mögött harmadikként végzett. Egy évvel később a sikerét megismétlő Kaszparov mögött holtversenyben második Anand és Lékó Péter társaságában. 2001-ben Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben harmadik. Négy kevésbé sikeres fellépése után a következő dobogós helyezést 2010-ben érte el, a győztes Carlsentől fél ponttal elmaradva lett Alekszej Shirovval lett második.

Ha valahol, akkor itt biztosan nem kell bemutatni Kramnyikot:

Kramnyik elsősorban a sokszor igen kedvezőtlen időjárási körülményekkel magyarázta távolmaradását, a meghívások visszautasítását.

Címvédőként az amerikai Wesley So rajtol. Korábban egyszer végzett dobogón, 2015-ben holtversenyben másodikként a francia Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri és Ding Liren társaságában. A Tata Steel szuperversenyen elért első helye nem volt meglepetés, hiszen sorozatban harmadik szuperversenyét nyerte meg, St. Louisban és Londonban végzett az első helyen, a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője volt. Hosszú veretlenségi sorozattal is dicsekedhetett, más lett volna a verseny menete, ha Rapport Richárd a harmadik fordulóban meghúzza a nyerőlépést ellene, a szerencsés megmenekülése után jó taktikával játszott, nem kockáztatott, a felkínált esélyekkel élni tudott. So-t is elérte a formaingadozás.

Wesley So idén is hazavinné a győztesnek járó trófeát:

A következő oldalon sem a futottak még kategória szerepel. Lapozzon! 

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ajánlataink