Miklós Editet műteni kell, lemarad az olimpiáról

ski Horizontal Miklós Edit
Hungary's Edith Miklos is given medical treatment after the FIS Alpine World Cup Women Super G on January 13, 2018 in Bad Kleinkirchheim. / AFP PHOTO / APA / HANS KLAUS TECHT / Austria OUT
Vágólapra másolva!
A Világkupa-dobogós magyar síző megsérült az alpesi sí-világkupa idei első szuperóriás-műlesikló versenyén, az ausztriai Bad Kleinkirchheimben. Miklós Edit a célvonalon áthaladva bukott, a villachi kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a jobb térdében szalagszakadás történt.

A phjongcshang téli olimpiára készülő síző 50-es rajtszámmal vágott neki a pályának Bad Kleinkirchheimben, és a célegyenesben

az utolsó kaput kihagyva haladt át a célvonalon, hanyatt esett, a hátán többször megpördült, majd percekig mozdulatlanul feküdt a havon. Rövid idő múlva a mentők hordágyra tették és helikopterrel a villachi kórházba szállították.

Ott megröntgenezték, majd úgy döntöttek, hogy a tavalyi műtétét végző kezelőorvosa, dr. Christian Schenk nyilatkozzon arról, hogy Miklós Edit olimpiai részvétele és a jövője szempontjából mi a megfelelő eljárás.

Miklós Edit szalagsérülést szenvedett Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

A versenyen tartózkodó Stark Márton, szövetségi kapitány elmondása szerint Edit nem vesztette el az eszméletét.

„A célegyenes előtt túl közel ment az egyik kapuhoz, korrigált, de úgy érezte, mintha valami elvitte volna a lábát. Ezek után

Később derül ki, hogy kell-e műteni Miklós Editet Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

A későbbi vizsgálatok aapján beigazolódott, amitől mindneki félt: Miklós Edit nem lesz ott a februárban kezdődő téli olimpián, Phjongcshangban. A diagnózis szerint a jobb térdében elszakadt a keresztszalag, és még az éjszaka folyamán megműtik. A rehabilitáció várhatóan több hónapot vesz igénybe.

AMiklós Edit szinte napra pontosan egy évvel ezelőtti sérült meg az ausztriai Zauchensee-ben, a világkupa edzésén, miután mindkét térdét meg kellett műteni. Küzdelmes rehabilitációs időszak következett Edit számára, majd augusztusban kezdte el a havas edzéseket, és december elején tért vissza, Lake Louise-ban a világkupába, ahol a 14. helyen végzett lesiklásban.