Társoldalunk:

Káprázatos teniszbravúr, Fucsovics Márton kiejtette a 13. kiemeltet

2018.01.18. 05:36

A magyar tenisz történetének egyik legnagyobb sikerét érte el Fucsovics Márton, Melbourne-ben. Az Australian Open 4. napján, 2 óra 43 perc alatt 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a 13. kiemelt Sam Querreyt. Az újabb bravúr a 32 közé kerülést jelenti a magyarnak, aki így egyetlen meccsre került attól, hogy a 16 között megmérkőzzön Roger Federerrel. A következő fordulóban az argentin Nicolas Kicker vár Fucsovics Mártonra, a dél-amerikait, két hete, Indiában 6:0, 6:3-ra verte.

Sam Querrey 30 évesen, 2017-ben érte el pályafutása legnagyobb sikereit. A tavalyi szezonban legyőzte Rafael Nadalt, az acapulcói ATP 500-as verseny döntőjében, majd Wimbledonban az első kiemelt Andy Murray búcsúztatásával jutott el a legjobb négyig (először játszhatott elődöntőt egy Grand Slamen), így a ranglistán a 13. helyig jutott. Egyre stabilabban teljesített, jellemző, hogy másfél éve nem kapott ki a világranglistán 80. játékostól. Fucsovics Mártonnal nem találkozott korábban, de ez inkább a magyarnak jelenthetett előnyt.

A 37 fokos melegben a lelátón ülők is csak kókadoztakForrás: AFP/Greg Wood

Elképesztő meleg volt Melbourne-ben, már délelött, 11 órakor 34 fokot mutatott a hőmérő, de a 3. játszma végére 37-nél járt, ami a pályán bőven 50 fok feletti kemencét eredményezett. Amíg a nézők a lelátón kókadoztak, addig a harcosoknak futni, rohanni, koncentrálni, ütni kellett, nem feltétlenül az egészségmegőrzés jegyében. Magabiztosan kezdett az amerikai, nem nagyon alakult ki labdamenet, ha ő szervált, de szerencsére Fucsovics Márton remekül tartotta magát, érezhető volt, hogy csak a pillanatra vár, amikor Querrey adogatóként is sebezhetővé válik. Az gyorsan kiderült, hogy az alapvonalról, játékból a magyar a nyerő. Az a bizonyos pillanat 3:3 után jött el. Querrey kettőt hibázott tenyeressel, amihez persze az is kellett, hogy Fucsovics fogadja a szerváját. A brékelőnyt viszonylag magabiztosan sikerült megőrizni a játszma végéig, Querrey még fogadóelőnyig sem jutott.

Fucsovics Márton a 13. kiemelt amerikai Sam Querrey ellen remekül játszott és nyertForrás: AFP/Greg Wood

A 2. szett maratoni játékkal indult, két bréklabdája maradt ki Fucsovicsnak, és ahogy ez lenni szokott az elszalasztott esély után Querrey percei következtek: elhúzott 3:0-ra. Sőt, amikor 4:1, 40:0-je volt úgy tűnt, hogy Fucsovics Márton elkezd a 3. szettre koncentrálni, mert a kánikulában be kell osztani az energiát. Gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy ő nem így gondolja. Hozta az adogatását 0:40-ről és akkor sem dobta a játszmát, amikor Querrey már 5:2-re vezetett. Küzdött minden pontért és többek között két tenyeres nyerővel összejött a visszabrék (4:5), majd egyenlített és a rövidítésben már ő vezetett 5:2-re. Ekkor Querrey mozgosította a tartalékait, feljött 5:5-re, de játszmalabdája Fucsovics Mártonnak lett. Az első még kimaradt, de kapott egy másodikat ajándékba (kettőshibát szervált az amerikai), aminél megint tenyeressel ütött nyerőt. Hihetetlen fontos pillanat volt, ebben a kánikulában kizártnak tűnt, hogy Sam Querrey 0:2-es állásról megfordítsa a csatát. Igaz, hogy sorozatban négy ötszettes meccset nyert, de az Australian Openen még soha nem tudott öt játszmában győzni.

A 3. szettben azért egy korai bréket (2:0) végigvitt és szépített (6:4), de Fucsovics Mártont nem tudta ezzel sem kizökkenteni. A 4. felvonásban megint a magyar dominált, irányított, fejben egy pillanatra sem lazított, keményen koncentrált. Mintha nem is lett volna holtpontja. Tudatosan, következetesen támadott és egy-egy hiba sem vetette vissza.

A magyar tenisz utóbbi legnagyobb sikerét érte el FucsovicsForrás: AFP/Greg Wood

Amikor 2:1-nél végre megint ő brékelt, jogosan rázta az öklét, tudta, hogy nagyon közel került a sikerhez. A meccsért már nem is kellett adogatnia, mert 5:2-nél újra elvette az adogatását az amerikainak, a 3. meccslabdáját értékesítve.

Fucsovics Federerrel szeretne játszani

Az elképesztő diadal után Fucsovics Márton a következőket nyilatkozta Siklós Eriknek Melbourne-ben: Nagyon boldog vagyok, ez életem eddigi legnagyobb győzelme. Az elején nagyon bekezdett, de tudtam, hogy képes vagyok tartani vele a lépést. Azt is tudtam, hogy, ha ott maradok vele, akkor lesz egy alkalom, amikor brékelni tudom. Ez be is következett az első játszmában. Végig ezzel a felfogással játszottam, higgadtan, nyugodtan, csak a saját játékomra, a saját szerváimra próbáljak főképpen odafigyelni. Amikor neki egy kicsit elmegy a figyelme, elkezd fáradni, akkor meglepni őt, a bréklabdára odakoncentrálni.

Nagyon fontos volt, hogy a második szettben, 1:4-nél, 0:40-ről megnyerjem azt a gémet, majd a játszmát is. Ehhez persze az is kellett, hogy amikor a szettért szervált, akkor vissza tudjak jönni. Szintén fontos volt, hogy amikor a rövidítésben, 5:2-ről feljött 5:5-re, akkor higgadtan behozzam az adogatásom, a labdát valahogy a pályára.

Fel voltam készülve a melegre, tudtam, hogy ilyen kánikula lesz. Annyira a játékra koncentráltam, annyira akartam nyerni, hogy mindent kizártam és mindig csak a következő labdamenetre összpontosítottam. Őt viszont már a negyedik szett elejétől már megütötte a meleg, szerintem küzdött a meleggel, láttam, hogy szinte dülöngélt a pályán, csak próbálta beütni a szerváit, valahogy megnyerni a pontot.

Fucsovics Márton az amerikai Sam Querrey kiejtését ünnepliForrás: AFP/Greg Wood

Nekem fizikálisan nem volt holtpontom, szerencsére nem voltak hosszú labdamenetek. Querrey próbált minél rövidebb labdameneteket játszani, néha éreztem is a nyomást, hogy hosszan kell teniszeznem, különben lenyom a pályáról.

Nagyon örülök, hogy ma ilyen jól ment a szerva, sokkal jobban adogattam, mint az első meccsen.

Fontos, hogy higgadt tudtam maradni akkor is, amikor a harmadik szettet elvesztettem. Meglepett, hogy mennyi magyar szurkoló volt, mintha hazai pályán játszottam volna, Davis-kupa hangulatban. A negyedik szettben rengeteget segített a közönség, nagyon sokat köszönhetek nekik.

Sam Querrey (fehérben) gratulál legyőzőjének, a magyar Fucsovics MártonnakForrás: AFP/Greg Wood

A következő meccsem egész más lesz, hosszú labdamenetekre számítok, de szerencsére már nem lesz 40 fok, szombatra 24-et mondanak.

Mostantól Nicolas Kickerre koncentrálok. Az argentint két hete, Indiában meg tudtam verni két szettben. Remélem, most is hasonlóan fog alakulni és akkor tényleg minden vágyam, hogy Federerrel tudjak játszani".

A végére még egy jó hír: Babos Tímea: a francia Kristina Mladenoviccsal párosban 7:5, 6.3-ra nyert a a Dzalamidze, Knoll orosz-svájci kettős ellen a női párosok első fordulójában.