Vágólapra másolva!
Letette az esküt hétfőn a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat. Az eskü szövegét Engi Klára volt műkorcsolyázó mondta el az ünnepségen, amelyen megjelent Áder János köztársasági elnök is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: az olimpia maga a valóra vált csoda.

„Megtörténhet bármi, ha hagyod"

– szólt a magyar csapat tagjaihoz, Kulcsár Krisztián. - ez a legfontosabb gondolat az indulás előtti napokban. Keményen és fegyelmezetten kell dolgozni a célok eléréshez, a fairplay szellemét betartva. Magyarországot és a magyar nemzetet képviselitek - mondta.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke legendaként tekint az olimpikonokra Fotó: Polyák Attila - Origo

Az olimpia maga a valóra vált csoda, ahol veletek is megtörténhet bármi, ha hagyjátok. Több tízezer ember dolgozik azon, hogy ez az olimpiai megvalósuljon. Milliárdok fognak követni titeket.

Az olimpiai változtatja a háborút békévé. Azt kívánom, hogy a rengeteg munka, amely eljuttatott titeket az olimpiára, most hozza meg a gyümölcsét" – mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Áder János köztársasági elnök arra emlékeztette a versenyzőket, hogy elődeik mennyivel nehezebb körülmények között készültek fel az olimpiára.

Felidézte többek között az első magyar téli olimpiai érmes műkorcsolyázó páros, Rotter Emília és Szollás László történetét,

akik számára elérhetetlennek tűnt a szereplés Lake Placidben, ám végül közadakozásból ki tudták fizetni a jegyüket, s bronzérmet nyertek az 1932-es olimpián.

Áder János köztársasági elnök bízik a magyar éremszerzésben Fotó: Polyák Attila - Origo

A köztársasági elnök kiemelte, hogy hosszú idő után először utazhat komoly érmes reményekkel téli játékokra a magyar küldöttség, melynek tagjaitól - a legendás öttusázó Balczó András idézve - azt kérte, "érezzék, mindenkiért futnak, az itthoniakért is küzdenek".

„A magyar téli olimpiai érmek átlagéletkora több mint 67 év,

és a legutolsó is immáron 38 esztendős. Bízunk benne, hogy az elmúlt időkben dicső eredményeket elérő rövidpályás gyorskorcsolyázóink révén idén nemcsak élményekben gazdagodunk, de érmekben is megfiatalodhatunk" - fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök után színpadra lépett a 2012-es X-Faktor győztes, Oláh Gergő, aki fokozta az addig is remek hangulatot miután elénekelte Pharrell Williams világhírű slágerét, a Happyt.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt kívánta a phjongcshangi játékokon résztvevőknek, hogy a legszebb álmaikban köszönjön vissza az olimpiai szereplés.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke méltatta a három Phjongcshangban inudló sportolót Fotó: Polyák Attila - Origo

„A lényeg a lelkedben, a hitedben van.

A legszebb reményeitek váljanak valóra a téli olimpián és paralimpián" - szólt a sportolókhoz Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A sportvezető beszélt a paralimpián induló három magyar versenyzőről. Sífutásban és sílövészetben a kerekesszékes Lőrincz Krisztina lesz a résztvevő. Szót ejtett Balogh Zsoltról, az első magyar válogatott látássérült síversenyzőről, aki 69 km/h sebességgel száguld és szlalomozik, miközben a segítője, Bocsi Bence a hátizsákjában lévő hangszórón keresztül, egy mikrofon segítségével irányítja.

„A legnagyobb sportversenyen részt venni a magyarok felelősségét jelenti. Az indítópisztoly eldörrenés után ti lesztek egy személyben minden magyar, számíthattok ránk. A téli olimpiai vissza fog térni az álmaitokban. Tegyétek, amit Halott Pénz rappel:

Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkár kiemelte, példaképek nélkül nincs jövő Fotó: Polyák Attila - Origo

Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a kimagasló eredményekért meg kell küzdeni. Hozzátette, a legfontosabb lecke, amit a sport megtanít, hogy higgyünk önmagunkban.

„A legfontosabb lecke, amit sport megtanít, hogy képesek legyünk hinni magunkban, bármilyen akadály is áll előttünk.

Tisztelet és köszönet jár a munkáért, amit elvégeztetek. Ennek a jutalma a fogadalomtétel. Mindannyiunk szüksége van hősökre, akikre felnézhetünk, akik miatt gyermekeink kezdenek el sportolni. Példaképek nélkül nincs sikeres jövő. A magyar olimpiai és paralimpiai csapat a magyar sport jövője. A mai nap bátran szólhat az örömről, a büszkeségről, a hitről. A sportsikerek hozzájárulnak egy egész ország önbecsüléséhez. Az olimpia a bátorság és a győzni akarás szimbóluma több mint száz éve. Az olimpia az a végtelen erő, ami egyesít és felemel. A legfontosabb, hogy nem a diadal, hanem küzdelem a lényeg."

Ez után ismét Oláh Gergő lépett a színpadra, aki 2015-ben megkapta a Nemzetiségekért díjat. Ennek apropóján adta elő egyik legnagyobb slágerét, a Törj ki a csendből címmel.

A 2012-es X-Faktor győztese, Oláh Gergő két dalt is előadott Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően jött az ünnepség legfőbb eseménye, az olimpikonok fogadalomtétele, amelynek a szövegét Engi Klára volt műkorcsolyázó mondta el az ünnepségen

A magyar csapatot szinte biztosan ugyanúgy 16 fő alkotja majd, mint négy éve Szocsiban, bár a sízők kvótája ezen a héten válik majd hivatalossá.

Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben és sífutásban minden bizonnyal egy-egy férfi és női sportoló indulhat: előbbiben Hozmann Szonja, utóbbiban Kónya Ádám és Szőcs Emőke utazhat, míg a férfi alpesi sízőknél három magyar közül - Samsal Dalibor, Kékesi Márton és Nagy Bence - a héten jelöli ki a résztvevőt a hazai szövetség. A sízőket egyedül Kónya képviselte, a korcsolyázóknál pedig csak Liu Shaoang hiányzott.

Letette az esküt a phjongcshangi téli olimpiára és a paralimpiára utazó magyar csapat Fotó: Polyák Attila - Origo