Társoldalunk:

Kőkemény ultimátumot kapott az Amerikai Tornaszövetség

2018.01.26. 13:52

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) Lawrence G. Nassar orvos zaklatási ügye miatt minden kapcsolatát megszakította az Egyesült Államok Tornaszövetségével (USAG), egyben távozásra szólította fel a szervezet tizennyolc vezetőjét.

A USAG hivatalosan nem reagált a felszólításra, de a botrány miatt a héten korábban már lemondott a tornaszövetség több vezető tisztségviselője. Köztük Paul Parilla, az igazgatótanács elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is.

Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa szerdán gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 160 tinédzsert, illetve fiatal nőt - köztük olimpiai érmeseket - molesztált.

A négyszeres olimpiai bajnok, Simone Biles is az áldozatok között vanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Michael Kappeler

Az áldozatok közül sokan a USOC felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

Az 54 éves orvost tavaly decemberben gyermekpornó-fényképek birtoklása miatt 60 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, ennek a büntetésének a letöltését már januárban megkezdte.