Csak a legbátrabbak száguldanak fejjel lefelé egy jégcsatornában

Szkeleton
USA's Katie Uhlaender in action at the Skeleton World Cup women's singles in Schoenau/Koenigssee, Germany, 19 January 2018. After starting number 13 finished her run, the race was interrupted and resumed directly after the men completed their race. Photo: Andreas Gebert/dpa
Vágólapra másolva!
A csütörtökön kezdődő phjoncshangi téli olimpián szereplő sportok közül elsőként a szánkót, a szkeletont, a curlinget és a bobot mutatjuk be.

Szánkó

Leletek bizonyítják, hogy a szánkózás már a IX. században létezett: a vikingek havon és jégen is jól tudták használni a szánkót.

Az első nemzetközi versenyt - 21 ország részvételével - 1883-ban, Davosban rendezték, ahol négy kilométer hosszú havas lejtőn kellett időre lecsúszni.

Világbajnokságokat 1955 óta bonyolítanak le, a nemzetközi szövetség két évvel később alakult. Az olimpia műsorára 1964-ben került fel aí sportág.

A szánkósok akár 100 km/órára is felgyorsulhatnak Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A mostani versenyszánkó és a pálya már nagyon eltér a korábbiaktól, a versenyzők nem havon, hanem jégcsatornában száguldoznak. A jármű és a sportöltözet áramvonalas, így 100 km/óra feletti sebességre gyorsulnak a szánkósok.

Phjongcshangban ugyanabban a négy számban avatnak győztest, mint Szocsiban. Ebben a sportágban még soha nem volt magyar induló.

Szánkó:
Időpont: február 10-15.
Helyszín: Alpensia Csúszó Központ (Phjongcshang)
Versenyszámok (zárójelben a címvédők):
vegyes csapatváltó (Németország)

férfiak:
egyes (Felix Loch, német)
kettes (Tobias Wendl, Tobias Arlt, német)

A német Felix Loch olimpiai bajnokként érkezik Koreába a férfi szánkósok mezőnyében Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

nők:
egyes (Natalie Geisenberger, német)

Indulók száma: 110 versenyző
Magyar érmek: -
Magyar indulók: -

Műsor:
február 10.: férfi egyes 1. és 2. futam 11.10
február 11.: férfi egyes 3. és 4. futam 10.50
február 12.: női egyes 1. és 2. futam 11.50
február 13.: női egyes 3. és 4. futam 11.30
február 14.: férfi kettes, 1. és 2. futam 12.20
február 15.: vegyesváltó 13.30

Nincs még vége, lapozzon a folytatáshoz!