Társoldalunk:

A magyar küldöttség komoly sportdiplomácia sikere Phjongcshangban

2018.02.05. 20:04

Az első sportdiplomáciai sikert már elkönyvelte a magyar küldöttség Phjongcshangban, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínén azzal, hogy kiharcolta a rövidpályás gyorskorcsolyázók egyenlő edzésidejét.

"A magyar küldöttség minden tagja egészséges, és egyéni program szerint készül, edz, vagy éppen pihen a rajt előtt - nyilatkozott Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este. - viszont, akinek testalkata sokat változott az utóbbi időszakban, pont most tanulmányozza az új korcsolyáját, ami annyira speciális, hogy csak egy helyen, az Egyesült Államokban gyártják". 

Liu Shaoang, a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára kiutazó magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagja elköszön családtagjától a Liszt Ferenc-repülőtérenForrás: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója hozzátette: a magyar küldöttség már egy sportdiplomáciai sikert is elért, miután a házigazda dél-koreaiak más nemzetek képviselőinek nem biztosítottak megfelelő jégidőt az olimpiai versenypályán.

"Megkerestük a nemzetközi bizottságot ezzel a problémával, majd a NOB illetékesei léptek. Így azok az országok, amelyek maximális létszámmal kvalifikálták magukat a rövidpályás gyorskorcsolyára, azonos óraszámú edzéslehetőséghez jutnak, méghozzá a versenypályán" - hangsúlyozta Orendi.

A sportvezető közölte: biztosan lesz a magyar küldöttségből rövidpályás gyorskorcsolyázó a pénteki megnyitón, viszont Knoch Viktor nem lesz ott. A 28 éves sportoló a negyedik olimpiáján vesz részt - 2006-ban pontszerző volt -, és nagy valószínűséggel ő vitte volna a magyar zászlót a megnyitón.

Knoch Viktor már szombaton megkezdi a szereplést a téli olimpián, így kihagyja a pénteki megnyitótForrás: MTI/EPA/Filip Singer

"Megtisztelő, történelmi a felkérés, ám meglehetősen kockázatos, így nem vállaljuk" - árulta el a MOB alelnöke. Elmondta: Phjongcshangban esténként mínusz 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, a nyitott stadionban sorra kerülő megnyitó pedig több órán keresztül tart majd. Knoch Viktor viszont már szombaton megkezdi szereplését, az ő hiányzását ezért szakmai érvek támasztják alá.

Közben hétfőn elutazott Budapestről a téli olimpiára a magyar küldöttség utolsó csoportja, benne öt sportoló: Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton és Samsal Dalibor alpesi síző, valamint a síakrobata Swaney Elizabeth.