Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott kerete túl van az alapozáson. A szakág legjobb 107 versenyzői rövidesen melegvizi edzőtáborokba utaznak Dél-Afrikába és Portugáliába, hogy zavartalan körülmények között készülhessenek fel a májusi szegedi világkupára és az év legfontosabb versenyére, az augusztusi gyorsasági világbajnokságra. Az indulás előtti sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Schmidt Gábor megerősítette a napokban nyilvánosságra került doppingesetet, de hangsúlyozta: szó sincs botrányról.

Az elnök megerősítette, hogy van egy doppingeset a sportágban, de mint mondta, a jogerős ítélet megszületéséig nem hozhatják nyilvánosságra az érintett sportoló nevét.

„Meg tudom erősíteni a sajtóban megjelent információt,

nevezetesen, hogy egy MKKSZ égisze alá tartozó sportoló A-mintája pozitív lett, a versenyzési jogát felfüggesztettük. A sportoló kérte a B-próbát, ez is pozitív lett, ezek után a HUNADO, a Magyar Antidopping Csoport lefolytatja a doppingeljárást. ellenére nem tudok névvel szolgálni, mert az érvényes kormányrendeletek ez tiltják, és csak jogerős ítélet után szabad nyilvánosságra hozni a versenyző nevét" - mondta Schmidt Gábor, aki azonban visszautasította azt a megközelítést, hogy doppingbotrány lenne a sportágban.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség bizakodva várj az őrségváltást a szakágban Forrás: Szalmás Péter

"Az MKKSZ élére állt a doppingellenes harcnak és elkötelezett a tiszta sport mellett. Aki nem tartja be a kajak-kenu család szabályait, azt minden eszközzel távol kell tartani a sporttól. Tavaly és idén is 25 millió forintos megrendelést adtunk, adunk a HUNADO-nak, az egyik általunk megrendelt vizsgálat során derült ki a mostani eset is. Emellett felvilágosító munkát is végzünk a fiatalok körében. Tavaly 17 doppingeset volt Magyarországon, ebből csak egy kajak-kenus" - jelentette ki az elnök.

Schmidt Gábor emlékeztetett, hogy a tavalyi év egyfajta őrségváltást hozott, mivel három riói bajnok, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Szabó Gabriella sem versenyzett.

Ezzel együtt azt mondta: a magyar kajak-kenu megállta a helyét, különösen az Európa-bajnokságon, de a világbajnokságon is szerzett aranyérmet olimpiai számban. Kiszivárgott hírekre hivatkozva elárulta, hogy a tokiói játékokra hat-hat férfi és női kajakos, valamint két-két férfi és női kenus kvóta szerezhető majd.

„A lehetőségek maximálisan a rendelkezésünkre állnak.

A kormány kiemelt támogatásának köszönhetően a versenyzők nagyszerű körülmények között készülhetnek" - hangsúlyozta.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy összesen 107 sportoló utazik el ezekre a helyszínekre, ők többnyire a felnőtt válogatott tagjai, de több U23-as és néhány ifjúsági versenyző is bekerült a keretbe.

Doma Gergő, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója azt mondta:

a kiemelt támogatásnak köszönhetően senkinek nem lehet majd hiányérzete, a négy-, hat- vagy nyolc hetes táborozások során mindenki csak a munkára összpontosíthat.

Hozzátette, hogy dr. Takács Tímea vezetésével megkezdődött egy profi sportdiagnosztikai központ kialakítása, és emellett a két központi edzőtáborban is komoly orvosi háttér segíti majd a sportolók felkészülését.

A két helyszínről azt mondta, Dél-Afrikában stabilan meleg az idő, valamint ár-érték arányban is kedvezőbb az európai helyszíneknél, Portugáliában pedig egy rendkívül magas színvonalon felszerelt helyszín várja a versenyzőket.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány már a jövő nyári szegedi világbajnokságra keresi a legjobb versenyzőket.

„Az idei szezonban jobban kell koncentrálunk a férfi kajak négyesre,

ami felkerült az olimpiai műsorra. Az edzőtábor után tesztnapokat fogunk szervezni azoknak az embereknek, akikre fókuszunk, majd tartunk nekik egy külön válogatót.

A szövetségi kapitány szeretné, hogy a férfi kajaknégyes már az év elején összeálljon Forrás: Szalmás Péter

Lehet, hogy négy négyest is ki fogok, próbálni mielőtt elutaznánk az Európa-bajnokságra. Az idei évben a fő cél, hogy kapjunk egy stabil képet arról, hogy a jövő évi szegedi világbajnokságra milyen csapattal utazzunk ki. Itt nincs hibázási lehetőség, hiszen négy olimpiai kvóta ebben a számban talál majd gazdára" – mondta a szövetségi kapitány, aki az edzőtábor érdekében kemény harcokat vívott a sportolókkal és az edzőikkel.

Hüttner Csaba szerint a férfi kenus szakág tavaly gödörbe került.

Úgy érezte, a versenyzők önbizalomhiányban szenvednek, ezért felrázó összejöveteleket szerveztek, illetve szerveznek. Ahogy fogalmazott, szerinte elindultak a jó irányba, és bízik a tehetséges fiatalok beépülésében is a válogatottba. Elhangzott, hogy miután ebben a szakágban csak a C-1 és C-2 1000 méter maradt az ötkarikás programban, az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak, Hajdu Jonatánnak is el kell indulnia a 200 métertől az 1000 méter felé.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott az új utánpótlás kapitány, Makrai Csaba, aki az idei év egyik legfontosabb feladatának az ifjúsági olimpiai kvalifikációt és az ottani jó szereplést nevezte, míg Weisz Róbert, a para szakág vezetője kijelentette: a szakág folyamatosan fejlődik, s Tokióban, a 2020-as paralimpián már hárommal több számban indulhatnak a fogyatékkal élő sportolók.

A gyorsasági szakágban az idei év fő versenye a portugáliai Montemor-o-Velhóban augusztusban sorra kerülő világbajnokság lesz, magyar szempontból pedig a májusi, szegedi világkupa jelenti majd a másik csúcspontot. Az Európa-bajnokságot júniusban rendezik Belgrádban.