Hosszú Katinka legyőzőjét is szexuálisan zaklatták

Horizontal
Gold medalist US Ariana Kukors (C), silver medalist Australia's Stephanie Rice (L) and bronze medalist Hungarian Katinka Hosszu celebrate on the podium of the women's 200m individual medley on July 27, 2009 at the FINA World Swimming Championships in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Az amerikai nyomozó hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Sean Hutchison seattle-i úszóedző ellen, aki ellen a 2009-es világbajnok vegyesúszó, Ariana Kukors tett feljelentést. Az úszót 13 éves korától fogva molesztálta az edző, akiről a nyomozók feltételezése szerint meztelen fotói is vannak, még a sportoló nagykorúvá válása előtt.

Sean Hutchison seattle-i otthonában már házkutatást is tartottak, ahonnan több adathordozót is magukkal vittek a hatóságok. Megalapozott gyanújuk szerint meztelen képeket fognak találni rajtuk a 17 éves, tehát még nem nagykorú Ariana Kukorsról, akinek a feljelentése alapján január 30.-án indult meg az eljárás.

A most 28 éves úszó az amerikai sportéletet - különösen a tornasportot - megrázó szexuális zaklatások nyomán tett feljelentést. Kukors vallomása szerint Hutchison 13 éves korától kezdve rendszeresen zaklatta őt edzéseken és edzőtáborokban egyaránt, ami 16 éves korától molesztálássá fajult.

Ariana Kukors Forrás: AFP/2012 Getty Images/Streeter Lecka

"Soha nem gondoltam volna, hogy megosztom ezt a történetet, éppen elég volt megélni annak idején – mondta Kukors.

Nem magam miatt, hanem azok miatt a kislányok és kisfiúk miatt, akiknek a jövője hatalmukkal visszaélő, manipulatív emberek kezében van, és, hogy nekik ne kelljen átmenni ugyanazokon a traumákon, fájdalmakon és megaláztatáson. A szüleiknek, nevelőiknek, mentoraiknak tisztában kell lenniük az ehhez hasonló dolgokkal, mielőtt még késő lenne."

Hutchison, aki 2008-ban, a pekingi olimpia idején még az amerikai válogatott mellett dolgozott, minden vádat határozottan tagad, és

kijelentette, hogy 2010-ben nem egy ilyen ügy miatt távozott a szövetségtől,

hanem azért, mert akkor alapította meg saját szakosztályát.

Ariana Kukors a legjobb eredményét a 2009-es római világbajnokságon érte el, ahol a 200 méteres vegyesúszásban nyert aranyérmet, megelőzve többek között a bronzérmet szerző Hosszú Katinkát is.

A 2009-es római vb, 200 méteres vegyesúszásának dobogósai: Stephanie Rice (balról), Ariana Kukors és Hosszú Katinka Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A két úszó a 2012-es londoni olimpián is megmérkőzött ebben a számban, de azt mindketten szívesen elfelejtenék: Kukors az 5., míg Hosszú Katinka a 8. helyen végzett ebben a számban.