Társoldalunk:

A világ legjobbjával készült Szellő Imre Erdei legyőzője ellen

2018.02.14. 12:55

Február 16-án az év első hazai profi boksz gáláján rögtön izgalmas programmal kezd a Felix Promotion: a főmérkőzésen a WBO veretlen cirkálósúlyú interkontinentális bajnoka, Szellő Imre az ellen a Gyenyisz Gracsev ellen lép ringbe, aki egyedüliként tudta legyőzni Erdei Zsoltot a profik között. A nagy mérkőzés mellett számos további remek ütközetre kerül sor, mások mellett a félnehézsúly újdonsült magyar bajnoka, Kis Máté is kesztyűt húz a Kalászi Sportcsarnokban.

Szellő Imre makulátlan, 19-0-s mérleggel várja élete talán legkomolyabb kihívását. Pedig kemény riválisokban eddig sem volt hiány, különösen, ha az utolsó néhány mérkőzésre tekintünk vissza: a két amerikai, Garrett Wilson és Robert Hall Jr., vagy a magyar bajnoki címmérkőzésen legyőzött Tóth Tamás „Barbár" egyaránt kemény dió volt, most azonban egy minden korábbinál nehezebb feladatot kell megoldania a ceglédi bokszolónak.  

Robert Hall jr. (jobbra) jó bunyós, de Szellő Imre őt is "megoldotta"Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kalászi Sportcsarnokban ugyanis az a Gyenyisz Gracsev vár rá, aki 2013. március 30-án vitatott körülmények között, de mégiscsak legyőzte Erdei Zsoltot – egyedüliként Madár profi pályafutása során.

Gracsev ezúttal is győzni érkezik, erről magabiztos nyilatkozata is tanúskodik: „Szellő Imre egy jó, tapasztalt bunyós, de én gyorsabb, erősebb és jobb vagyok. Őt is le fogom győzni" – jelentette ki az orosz, aki már hosszú ideje a kaliforniai San Diegóban él.

„A pénteki meccsen majd kiderül, hogy mi van a nyilatkozatok mögött" – mondta az Origónak Szellő Imre, aki szerint ellenfele „egy jó bunyós, aki sokat üt és folyamatosan nyomul előre. Több küzdősportot is kipróbált, bunyózott már néhánnyal a világ legjobbjai közül, és többnyire pariban volt velük."

Szellő szerint relatív, hogy vajon az orosz-amerikai lesz-e a legnehezebb ellenfele profi karrierje során. Az biztos, hogy a legnagyobb teherbírású mind közül. Nem egy táncos lábú fiú, nem ugrálja körbe a ringet, azaz nem éget sok kalóriát, tehát végig bírja a meccseket. Viszont gyakran szellős a védekezése, le-leengedi a kezeit, ott azért lehet keresnivalónk."

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy Szellő Imre mögött karrierje egyik leghosszabb, 13 hetes felkészülése van. A WBO nemzetközi bajnoka tavalyi utolsó, novemberi mérkőzése után kapott két hét pihenőt, ami még le sem telt, már rágta edzője, Bertók Róbert fülét, hogy kezdjék a munkát. A sokat látott tréner viszont inkább elküldte még egy hét lazításra, utána azonban jött a munka.

Bertók Róbert (jobbra) már minden rezdülését ismeri Szellő ImrénekFotó: Szabó Gábor - Origo

„Könnyű, heti hat edzéses programmal kezdtünk, amely során sok olyan apróságot gyakoroltunk, csiszoltunk, amire máskor nem volt idő. A speciális program után aztán újra felépítettünk mindent az alapoktól. Szerdán még lesz egy utolsó edzés, aztán csütörtökön jöhet a mérlegelés."

Amire egyébként a fővárosi Aréna Plázában kerül sor 17 óra 30-tól. A látványos esemény nyilvános lesz, és itt találkozik először egymással a két harcos.

Egy másik nagy harcossal viszont már a felkészülés során találkozott Szellő Imre. Kesztyűpartnere volt ugyanis az ukrán Olekszandr Usyknak, aki a január 27-i Mairis Briedis elleni mérkőzésére készült. Az amatőrként olimpiai és világbajnok, profiként a WBO cirkálósúlyú világbajnoki övét őrző ukránnal megtisztelő és tanulságos volt a közös edzés.

„Rácz Félixnek köszönhető ez a lehetőség, őt kereste meg Usyk menedzsmentje, hogy kesztyűpartnerre lenne szükségük, ő pedig beajánlott engem."

Marco Huck ismerkedik Olekszandar Uszyk balegyenesévelForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

"Az pedig már az ukránokon múlt, hogy alkalmazkodtak a mi felkészülésünkhöz, így akkor utazhattam ki Usykhoz, amikor már megfelelő formában voltam. Az első kesztyűzésnél még kicsit megilletődött voltam, aztán, amikor később én is bevittem neki egy-két komolyabb ütést, az nem kis magabiztosággal töltött el.

Ezt a magabiztosságot szeretné majd megmutatni Szellő Imre a ringben is pénteken este. „Felkészültünk egymásból, és azon leszek, hogy az én akaratom érvényesüljön a szorítóban."

A gazdag felvezető programban kap helyet a Kis Máté (10-0-2), aki tavaly év végén Baranyi Richárd legyőzésével foglalta el a félnehézsúly hazai trónját.

Kis Máté (jobbra) először léphet a szorítóba magyar bajnokkéntFotó: Polyák Attila - Origo

A szegedi bunyós a bosnyák Ermin Avdic (11-4-0) ellen kezdi meg az idei évet. „Egy jól sikerült hat hetes felkészülésen vagyunk túl edzőmmel, Gál Lászlóval. Remek formában érzem magam, sikerült minden munkát elvégezni, amit elterveztünk. A bosnyák fiút feltérképeztük, látszik, hogy szeret támadni és nagyokat ütni, úgyhogy sokat foglalkoztunk a védekezésemmel, illetve az abból indított kontrákkal. Először lépek ringbe magyar bajnokként, ami ad egyfajta magabiztosságot, ugyanakkor most már a korábbiaknál is keményebben dolgozok az edzéseken" – mondta Kis Máté az Origónak.

A főmeccsen és Kis Máté imént említett mérkőzésén túl összesen hat további mérkőzésre kerül sor, ezek közül három címmérkőzés lesz.

Az Európa-bajnok, olimpikon, junior világbajnok Bacskai Balázs (4-0) az afrikai Meshack Mwankemwa (17-4-2) ellen lép szorítóba. Berki Ferenc Jr. (10-0) a rutinos Fazekas László (31-29-1) ellen száll ringbe a nagyváltósúlyú magyar bajnoki övért, míg Egedi Renátó (11-1-2) Krammerstodter Márkkal (3-0-1) csap össze a nagyközépsúly magyar trónjáért.

Címmeccsekkel és kőkemény csatákkal kezdi az évet a Felix Promotion

Február 16-án Budakalászon, a Kalászi Sportcsarnokban rendezi az év első profi ökölvívó gáláját a Felix Promotion. A Szellő Imre és Denis Grachev közötti főmérkőzés mellett több remek meccs is lesz az este folyamán, így kesztyűt húz Bacskai Balázs, Egedi "Ewing" Renátó és ifjabb Berki Ferenc is.

A német Shefat Isufi az uruguayi Rafael Sosa Pintos ellen teszi kockára a WBO interkontinentális övét, és szorítóba lép még Kispál Zoltán Görbics Gábor ellen, valamint Unsal Arik Alexander Kuvac ellen.

Az M4 Sport csatorna pénteken 22:00-tól közvetíti élőben az eseményt! A bokszgálával kapcsolatos bővebb információkért, beleértve a belépőjegy árakat, keresse a vállalkozás hivatalos weboldalát, a www.felixpromotion.com-ot, míg az exkluzív képi és videós tartalmakért érdemes csatlakozni a Felix Promotion facebook felületéhez.