Társoldalunk:

Bombameglepetés született a női biatlonosok egyéni indításos számában

2018.02.15. 11:22

Óriási meglepetésre a svéd Hanna Öberg nyerte meg a női sílövők 15 kilométeres egyéni indításos viadalát a phjongcshangi téli olimpián.

A szerdáról a rossz időjárási viszonyok miatt elhalasztott verseny egyik sajátossága, hogy a négy lövészet során mindenki 5-5 lövést ad le, azaz hiba esetén nincs póttöltény, de nincs büntetőkör sem, hanem valamennyi rontás egy-egy perc büntetést von maga után.

A szabályok miatt így különösen nagy jelentősége van minden pontatlanságnak, s aki hibátlanul tudja le a két-két fekvő és álló testhelyzetű lövészetet, annak nagy esélye nyílik a győzelemre. Nos, a mindössze 22 éves Hanna Öberg sikerének éppen az volt a kulcsa, hogy egészen kiválóan célzott, ráadásul a futótempója is jó volt.

A svéd Hanna Öberg tökéletes lövészetének köszönhetően egy meglepetésarannyal gazdagodott PhjongcshangbanForrás: AFP/Christof Stache

A mezőny legjobb futóprodukcióját a kétszeres olimpiai bajnok szlovák Anastasiya Kuzmina produkálta, aki kettőt is hibázott, ennek ellenére megszerezte a második helyet, Öbergtől csupán 24.7 másodperccel elmaradva.
A bronzérmet a phjongcshangi játékok első két sílövő számának győztese, a német Laura Dahlmeier szerezte meg.

Eredmények (az olimpia honlapja alapján):
női sílövészet, 15 km, olimpiai bajnok:
Hanna Öberg (Svédország) 41:07.2 perc (0 lövő hiba)
2. Anastasiya Kuzmina (Szlovákia) 41:31.9 (2)
3. Laura Dahlmeier (Németország) 41:48.4 (1)