Társoldalunk:

Újabb amerikai csodatehetség lett olimpiai bajnok, kizárták az egyik magyart

2018.02.15. 07:23

A favorit amerikai Mikaela Shiffrin nyerte a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyét.

A műlesiklásban címvédő, még csak 22 éves klasszis mögött a norvég Ragnhild Mowinckel végzett a második helyen, míg a harmadik az olasz Federica Brignone lett.

Mikaela Shiffrin olimpiai bajnoki öröme a célbanForrás: AFP/Martin Bernetti

A magyarok közül az első futamban Hozmann Szonja az 54., Maróty Mariann pedig a 65. helyen ért célba, a másodikban aztán előbbi a 49., utóbbi pedig az 57. időt síelte, de Marótyt végül utólag kizárták.

Nagyon jeges és rázós volt a pálya, emiatt nagyon izgultam az elején, de rájöttem, mentem már ilyenen, ez is egy verseny, csak nagyobb, olimpiai körítéssel, meg lehet csinálni. Most csináltam olyan pályát először, ahol vannak piros csíkok részidőknél, amikor azok mellett elmentem, egy plusz motivációt éreztem. Voltak ugyan hibáim, de megpróbáltam úgy kijavítani, hogy megmaradjon a sebesség" - mondta még az első futam után Hozmann Szonja.

A második futamot sokkal jobbnak éreztem, bár a pálya eléggé rázós, kemény és jeges volt. Viszont nem volt annyira széttűzve, a kaputávolság is hosszabb volt, ezért jobban lehetett ereszteni a léceket. Mentálisan hasonlóan éreztem magam, mint az első futamban, talán kevésbé voltam izgatott, mert láttam korábban, hogy tud ez menni. Nem rossz ez az eredmény. Előzőleg nem gondoltam, hogy az első ötvenben végzek, meg vagyok elégedve" - értékelt Hozmann Szonja.

Hozmann Szonja izgult az elejénForrás: AFP/Javier Soriano

"Nagyon kemény volt a pálya, és mint 77. induló úgy éreztem, a kanyaroknál már sok vájat volt. A lapos részen viszont egész jó maradt a hó, de nagyon szét volt tűzve az összes kapu, ezért nem volt könnyű a vonalvezetés. A pálya első felében egész jól sikerült mennem, persze ott is van még mit javítani, a meredeket viszont nem sikerült jól megsíelnem, mert elkezdtem lekésni a kapukat" - értékelt Maróty Mariann, aki tavaly indult már a világbajnokságon, az olimpia pálya azonban a keménységét és jegességét, legfőképpen a meredekségét nézve sokkal nehezebb volt véleménye szerint.

A második futamban összességében kicsit könnyebb volt a pálya, viszont volt benne egy-két olyan pont, ami nehezebbnek tűnt. Annak nagyon örülök, hogy lejutottam mindkét futamon, mert ez mégiscsak olimpia, és sokkal többet nem is várhattam magamtól. Mégsem vagyok teljesen elégedett, mert a technikámon lehet még csiszolni" - mondta Maróty Mariann, akit utólag korai rajt miatt kizártak.

Maróty Mariann szerint kemény volt a pályaForrás: AFP/Javier Soriano

Eredmények:
Alpesi sí, női óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
-------------------------------------------------
Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:20.02 perc (1. futam: 1:10.82 perc/2. futam: 1:09.20 perc)
2. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) 2:20.41 (1:11.17/1:09.24)
3. Federica Brignone (Olaszország) 2:20.48 (1:10.91/1:09.57)