Társoldalunk:

Bravúr és csalódás: Jászapáti Petra hatodik, Liu Shaolint kizárták

2018.02.17. 13:57

Jászapáti Petra a 6. helyen végzett a phjongcshangi női rövidpályás gyorskorcsolya 1500 méteres számában, így megvan a magyar küldöttség második pontja is az olimpián. Liu Shaolin Sándor az 1000 méter fináléjának utolsó előtti körében kicsúszott és magával sodorta két koreai ellenfelét is, végül kizárták a magyart.

A nők versenyén eleinte az első háromban a kanadai Boutin, az olasz Fontana és a holland Ter Mors előzgette egymást, a két koreai hátul bújt meg, Jászapáti a 6-7. helyen haladt. Öt körrel a vége előtt rendkívül begyorsult a futam, a koreai Csoj pedig fénysebességre kapcsolt és pillanatokon belül elölre került és tekintélyes előnyt is kiépített magának. A végére Fontana teljesen elkészült az erejével, Jászapáti Petra pedig megelőzte és beért a hatodik helyen!

Az aranyérmet Csoj Min Dzsong szerezte meg, második a kínai Li Jinju, a harmadik Kim Boutin lett.

Jászapáti Petra megelőzte az 500 méter olimpiai bajnokát, az olasz Arianna FontanátForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jászapáti az M4 Sportnak elmondta, sikerült elérnie a személyes célját, hogy kiadott magából mindent és ennek annyira örül, mint a pontszerzésnek. Szerette volna megragadni a lehetőséget, hogy négyévente egyszer van olimpia és itt kell a maximumot nyújtania.

A férfiak 1000 méteres döntőjében Liu Shaolin Sándor végig hátul, az ötödik helyen haladt, elöl a kanadai Samuel Girard, mögötte az amerikai Krueger, majd a két koreai, Lim és Szeo. Liu az utolsó körökben igyekezett zárkózni, de az utolsó előtti körben az egyik manővere közben elesett és elsodorta magával a két koreait. Girard simán győzött és 21 évesen megnyerte első olimpiai aranyát, Krueger ért be mögötte, majd jöhetett a videózás. A döntés számunkra sajnos kedvezőtlenül alakult, Liut kizárták, a harmadik Szeo, a negyedik pedig Lim lett.

Girard vezet, hátul pedig becsapódik Liu Shaolin Sándor és két koreai riválisaForrás: AFP/Mladen Antonov

Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak így értékelt: 

"Örültem a döntőnek, már az is nagy siker volt. Nem akartam elvinni a két koreait és szabálytalankodni sem, sajnálom, hogy így alakult. Az edzőmmel egyeztettünk, hogy mit kéne csinálni és előre menni, ami sajnos nem sikerült és már ott is éreztem, hogy ez nem lesz meg. Az 500 méter és a váltó vár még, ezt a futamot el kell felejteni, a jövőre kell koncentrálni!"