Az olimpia eddigi legszorosabb hajráját a biatlon királya nyerte

téli olimpia, vasárnap
Ennél szorosabb befutót rajzolni sem nagyon lehet. Simon Schempp (balra) és Martin Fourcade (jobbra) közül végül utóbbinak kedvezett a célfotó
Vágólapra másolva!
A biatlonosok tömegrajtos versenyében mindig ott a lehetőség, hogy rendkívüli izgalmakat hoz. Ez a phjongcshangi olimpia 15 kilométeres férfi versenyén sem volt másképp, ahol végül a mai mezőny legnagyobb alakja, a francia Martin Fourcade egy elképesztő hajrá végén, célfotóval győzött a német Simon Schempp ellen és megszerezte 4. olimpiai aranyát.

A három phjongcshangi olimpiai bajnok, a német Arnd Peiffer, a francia Martin Fourcade és a norvég Johannes Bö rajtolt az első sorból, mögülük az ezüst-, majd a bronzérmesek, és így tovább. Természetesen együtt haladt a mezőny az első lövészetig, ilyenkor nem igazán szoktak megszökni.

Fourcade, Peiffer és Michal Krcmar is rontott az eddigi érmesek közül, Bö, Sebastian Samuelsson, Dominik Landertinger és sokan mások viszont nem, így kettészakadt a 30 fős csapat. Az élen a dél-koreai színekben induló Tyimofej Lapsin haladt, a közönség legnagyobb örömére.

Elrajtol a tömeg Forrás: AFP/Franck Fife

Fourcade szinte teljesen eltüntette hátrányát, mire megérkezett a második sorozatra. Itt a németek parádéztek, Erik Lesser és Benedikt Doll is villámgyorsan leszedte az öt korongot,

Bö azonban csúnyán ellőtte magát és hármat is rondott, Fourcade viszont lehozta hibátlanul.

Elöl három német, Schempp, Doll és Lesser síelt, rögtön mögöttük jött Fourcade, Bjöntegaard, Lindström, Fak és Eberhard, ez a nyolcas ért először az első álló lövészethez. Fourcade, Lesser és Schempp hibátlanul hagyta el a lőállásokat, őket Simon Eder és Ondrej Moravec követte. Utóbbi, valamint a két német eddig egyszer sem hibázott.

Jött azonban az utolsó sorozat, ahol mindhárom éllovas keze megremegett, Lesseré ráadásul kétszer. Fourcade és Schempp között dőlhetett el az arany sorsa, Doll, Lesser és a címvédő Emil Hegle Svendsen meccselt a bronzért.

Ennél szorosabb befutót rajzolni sem nagyon lehet. Simon Schempp (balra) és Martin Fourcade (jobbra) közül végül utóbbinak kedvezett a célfotó Forrás: AFP/Odd Andersen

A finisnél Schempp és Fourcade őrületeset hajrázott és célfotó döntött, végül utóbbi javára, a bronzérmet viszont Svendsen viszonylag simán elhozta, megelőzve Erik Lessert és Benedikt Dollt.

Végeredmény, sílövészet, férfi tömegrajtos, 15 km
1. Martin Fourcade (francia), 35:47.3, 2 lövőhiba
2. Simon Schempp (német), +0.0, 1 lövőhiba
3. Emil Hegle Svendsen (norvég), +11,2, 2 lövőhiba