Norvég győzelem a férfi sífutóváltóban

TOPSHOTS Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES
Norway supporters wave the flag (C) as Norway's Martin Johnsrud Sundby (L), Italy's Francesco De Fabiani, and France's Maurice Manificat (R) compete during the men's 4x10kms classic freestyle cross country relay at the Alpensia cross country ski centre during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 18, 2018 in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Nem történt meglepetés a férfi sífutók vasárnapi 4x10 kilométeres váltóversenyében, miután a nagy esélyes norvégok értek elsőként célba a phjongcshangi téli olimpián.

Noha a záróember, a kedden sprintben aranyérmet nyert Johannes Hösflot Klaebo a célegyenesben már zászlót lobogtatva korcsolyázott végig, addig egyáltalán nem volt egyszerű dolga sem neki, sem csapattársainak a viadal során. Az első és a második, klasszikus stílusú 10 kilométeren ugyanis a norvégok az üldöző szerepkörbe kényszerültek, mivel az oroszok első két embere elképesztő iramban haladt, s féltávnál több mint félperces előnyt harcoltak ki a favorittal szemben.

Az már 20 kilométernél egyértelmű volt, hogy a címvédő svédek ezúttal nem szólhatnak bele az éremért folyó harcba, miután közel két perccel voltak lemaradva.

A verseny végkimenetelét a harmadik - már szabadstílusban futó - váltótagok szereplése határozta meg, ekkor ugyanis a 15+15 kilométeren győztes Simen Hegstad Krüger nem csak ledolgozta a különbséget az orosz Alekszej Cservotkinnal szemben, hanem 16 másodperces előnnyel váltotta Klaebót a legnagyobb rivális előtt. Ráadásul mivel Krügerrel a francia Clement Parisse bírta a lépést, így az oroszok csak harmadikok voltak az utolsó váltásnál.

Befutó, nyernek a norvégok Forrás: AFP/Odd Andersen

Klaebo aztán a táv nagy részében kényelmes tempóban haladt, még a franciák záróembere, a semmilyen komoly eredménnyel nem rendelkező Adrien Backscheider is bírta a tempóját, viszont ez azt eredményezte, hogy az egyéni 15 kilométeren bronzérmes Gyenyisz Szpicov ledolgozta hátrányát.

Ahogy az orosz felért az éllovasokra, úgy váltott nagyobb tempóra Klaebo is, így a francia leszakadt, Szpicov viszont egészen az utolsó nagy emelkedőig tartotta magát. Ott aztán eldőlt a verseny, mert a fáradt orosz egyre távolabb került a norvégtól, aki az utolsó 300 méteren már ünnepelhetett.

Szpicov végül 10 másodperccel maradt el Klaebótól a célban, ahova a franciák érkeztek meg harmadiknak.

Sífutás, férfiak, 4x10 km-es váltó, olimpiai bajnok: Norvégia (Didrik Tonseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Klaebo) 1:33.04.9 óra
2. OAR (Andrej Larkov, Alekszandr Bolsunov, Alekszej Cservotkin, Gyenyisz Szpicov) 1:33:14.3
3. Franciaország (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Clement Parisse, Adrien Backscheider) 1:33:41.8