Társoldalunk:

Ötödik olimpiai aranyérmét nyerte a francia sílövő legenda

2018.02.20. 14:08

Franciaország négyese nyerte a sílövők vegyesváltó számát kedden a phjongcshangi téli olimpián. A győztes váltó utolsó embere, Martin Fourcade Phjongcshangban a harmadik, összességében pedig az ötödik olimpiai aranyérmét gyűjtötte be.

A diadal azt is jelentette a befutó ember, a 29 esztendős Martin Fourcade számára, hogy meglett neki harmadik phjongcshangi, pályafutása egészét tekintve pedig ötödik ötkarikás aranyérme is.

Egyszersmind öt elsőségével a legeredményesebb francia olimpikonná lépett elő.

Martion Fourcade óriási formában versenyzett PhjongcshangbanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A staféták versenyében a címvédőként rajtoló Norvégia végzett másodikként, a harmadik pedig, akárcsak négy éve, Szocsiban, Olaszország kvartettje lett.

A sokáig vezető németeknek végül be kellett érniük a negyedik hellyel, ugyanakkor a zsűri vizsgálja, hogy a befutónál az olasz Dominik Windisch akadályozta-e a német Arnd Peiffert. A beadványt a zsűri elutasította. A két váltó között mindössze három tizedmásodperc volt a különbség.

A tömegrajtos viadalon a váltók két női tagja 6-6, két férfi versenyzője pedig 7,5-7,5 kilométert teljesített úgy, hogy valamennyien saját távjukon egyszer fekvő testhelyzetben, egyszer pedig állva lőttek az Alpensia Sílövő Központban.

A biatlonosok vegyesváltó versenyszámát a 2014-es téli olimpián rendezték meg először.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):
4x6/7,5 km vegyesváltó, olimpiai bajnok:
Franciaország (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux, Martin Fourcade) 1:08:34.3 óra (0 büntetőkör/4 lőhiba)
2. Norvégia (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:08:55.2 (1/11)
3. Olaszország (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch) 1:09:01.2 (0/7)