Ötödik olimpiai aranyérmét nyerte a francia sílövő legenda

Biathlon - Winter Olympics Day 11 Horizontal
France's Martin Fourcade celebrate winning team gold after crossing the finish line in the mixed relay biathlon event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 20, 2018, in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Franciaország négyese nyerte a sílövők vegyesváltó számát kedden a phjongcshangi téli olimpián. A győztes váltó utolsó embere, Martin Fourcade Phjongcshangban a harmadik, összességében pedig az ötödik olimpiai aranyérmét gyűjtötte be.

A diadal azt is jelentette a befutó ember, a 29 esztendős Martin Fourcade számára, hogy meglett neki harmadik phjongcshangi, pályafutása egészét tekintve pedig ötödik ötkarikás aranyérme is.

Egyszersmind öt elsőségével a legeredményesebb francia olimpikonná lépett elő.

Martion Fourcade óriási formában versenyzett Phjongcshangban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A staféták versenyében a címvédőként rajtoló Norvégia végzett másodikként, a harmadik pedig, akárcsak négy éve, Szocsiban, Olaszország kvartettje lett.

A sokáig vezető németeknek végül be kellett érniük a negyedik hellyel, ugyanakkor a zsűri vizsgálja, hogy a befutónál az olasz Dominik Windisch akadályozta-e a német Arnd Peiffert. A beadványt a zsűri elutasította. A két váltó között mindössze három tizedmásodperc volt a különbség.

A tömegrajtos viadalon a váltók két női tagja 6-6, két férfi versenyzője pedig 7,5-7,5 kilométert teljesített úgy, hogy valamennyien saját távjukon egyszer fekvő testhelyzetben, egyszer pedig állva lőttek az Alpensia Sílövő Központban.

A biatlonosok vegyesváltó versenyszámát a 2014-es téli olimpián rendezték meg először.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):
4x6/7,5 km vegyesváltó, olimpiai bajnok:
Franciaország (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux, Martin Fourcade) 1:08:34.3 óra (0 büntetőkör/4 lőhiba)
2. Norvégia (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:08:55.2 (1/11)
3. Olaszország (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch) 1:09:01.2 (0/7)