Vágólapra másolva!
Az esport versenyidőszaka több fronton is szünetel, vagy éppen véget ért, ám most sem maradtunk hírek nélkül. Helyszínváltozástól kezdve, játékosmozgásokon át virágázó karrierek berekesztéséig akadt minden, ami szem-szájnak ingere, mi pedig előszeretettel csemegéztünk belőlük.

Overwatch

Lezárult az Overwatch League első szakasza, amely január óta zakatolt szüntelenül, de ma már folytatódik is a verseny a második szakasszal. A dobogós helyekért folyó meccseket február 11-én játszották le, melyek főszerepében a London Spitfire, a Houston Outlaws és a New York Excelsior álltak. A 3-1-es győzelmüket követően a londoniak maguk mögött hagyták a Houstont, hogy megmérettethessék magukat az keleti-part ördögeivel.

A mérkőzés ismét a London Spitfire javára dőlt el, ám a New York Excelsior nem adta könnyen a bőrét, hiszen már 2-0-ra is vezettek összesítésbe. A csapatok teljes szettet kihasználva 5 játékon át húzták a szériát, így aztán a legutolsó meccsel dőlt el, ki kapja a legelső meghívót a júniusban elrajtoló rájátszásra. A Spitfire-nek sikerült végrehajtania a reverse sweepet, így 3-2-es összesített eredménnyel ők nyerték meg az Overwatch League aktuális szezonjának első felvonását.

A következő szezontól akár 35 millió dollárba is kerülhet egy csapat elindítása Forrás: Blizzard Press Center/Zion Studios

Habár még csak az idény első etapján estünk túl, már most szárnyra kapott a hír, mely szerint a 2. szezonba belépni kívánó csapatoknak akár tripláját kell fizetniük annak az összegnek, akik a kezdetektől fogva érdeklődtek a liga iránt.

A belépést garantáló alapdíj elsőízben sem volt zsebpénznek nevezhető, hiszen 20 millió dollárról beszélünk.

A Blizzard egyelőre annyiban erősítette meg a pletykákat, hogy maguk is úgy látják, hogy az áremelkedés elkerülhetetlen. Az elemzések szerint minimum 35 milliós kiadásra kell számítaniuk azoknak, akik a 2. szezonban csapatot szeretnének indítani a ligában, de ez az összeg felrúghat akár 60 millióra is.

League of Legends

Koppenhágába vándorol az EU LCS fináléja. Alig másfél hónappal az európai döntő előtt szegte fel a fejét a hír, mely szerint Dánia fővárosába, azon belül is a Royal Arénába költözik az esemény. Az április 7 és 8 között lebonyolítandó eseményre, valamint az azzal kéz a kézben járó bónusz programokra (melyekről pontosabb információ még nem áll a rendelkezésünkre), február végétől válnak elérhetővé a jegyek. Korábban azt is megtudtuk, hogy az NA LCS döntőjét Miamiban rendezik majd.

Counter-Strike: Global Offensive

Február elején Magisk vándorolt át az Astralishoz az OpTic Gamingtől, akik végül leszerződtették k0nfigot, Stanislawt és ShahZaMot. Seized a Gambithez, Kjaerbye a North-hoz, NAF a Liquidhez, míg Dennis a Ninjas in Pyjamashoz került. TAZ-t, cajunbot, Xiztet és fitch-t csapataik a kispadra ültették.

A Misfits egy az egyben kivonul a Counter-Strike szférából, melynek egyik fő oka, hogy a korábban működő csapatuk gyakorlatilag teljesen feloszlott.

A Misfits egykori irányítója seangares parkolópályára teszi magát, hogy az elkövetkezendő szezonban kompetitív játék helyett a streamelésre koncentrálhasson, ám kifejezetten várja az ajánlatokat. Végezetül pedig Pasha körül is elindult a mozgolódás. TAZ kispadra kerülésével a híres AWP-s a hírek szerint fontolgatja annak lehetőségét, hogy szakít csapatával, és szabadúszóvá válik.

Zajlik a StarLadder i-League Invitational, az ESL Pro League, de komoly átigazolások is voltak. Forrás: AFP/Andrzej Grygiel

Túlestünk az ESL Pro League 7. szériájának 1. hetén. A tabella jelenlegi állása szerint az európai lista élén az Astralis áll, őket követi a FaZe Clan, Fnatic és a Natus Vincere (ebben a sorrendben). Az észak-amerikai fronton a compLexity, a Luminosity és a Rogue állnak a mezőny dobogós helyein. Nem elfelejtendő, hogy akiknek szándékában áll a közvetítések követése az ne a Twitchen, hanem a Facebookon nézelődjön az élő stream után, hiszen az ESL exkluzív szerződést kötött a Facebookal.

A StarLadder i-League Invitational negyedik évadja is a hajrához közelít. Ott vasárnap rendezik majd meg a döntőt, ami minden bizonnyal hatalmas izgalmakat fog hozni és kiderül, hogy a Cloud 9 első major tornájuk megnyerése után, képes lesz-e továbbra is a csúcson, vagy annak közelében maradni.

PlayerUnknown's Battlegrounds

Véget ért az első Alienware - Esport1 PUBG Duo Kupa. A 48 résztvevő csapat közül a Stream Snipers győzedelmeskedett, akik több stresszes szituáció alkalmával tettek tanúbizonyságot arról, hogy megilleti őket a cím. Akik lecsúsztak a dobogós helyekről, vagy nem tudtak részt venni a versenyen azoknak semmi ok a pánikra, mivel már javában folyik a szervezés a következő versenyidőszakot illetően. A tervek szerint tavasszal kezdődhet az újrázás.

Dota 2

Merlini a múlthéten Twitteren bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván többet Dotával foglalkozni. A bejegyezésben leírtak arról tanúskodnak, hogy érzései szerint az elkövetkezendő időszakot felölelő terveibe nem illik bele a Dota 2, ezért szomorú szívvel, de elválnak útjai a játéktól. Ezzel együtt arról is értesítette a nagyérdeműt, hogy többek között az Indonéziában megtartandó minoron, vagyis a GESC-en való részvételéről is le kell mondania. Később Redditen egy hosszabb bejegyzés keretein belül bontotta ki, mi áll a döntés hátterében. Elsősorban felnőt- és magántélet kihívásaira hivatkozva szeretne pontot tenni kommentátori karrierjére, nem pedig azért, mert kiszeretett a játékból.

Kihalófélben van a kínaiak virtuális sportágának versenyrétege Forrás: AFP/Justin Saglio

ROtK kitálalt a kínai csapatok szerződéseiről, illetve azok hiányosságairól, megkérdőjelezhető pontjairól, és így tovább. A 2017-ben önkéntes nyugdíjazásba menekülő legendás kapitány jelenleg felkészítő edzőként működik a VGJ.Thundernél, ám az évek folyamán felgyülemlett tapasztalatait nem csupán arra használja, hogy az ifjoncoknak nyújtson segítő kezet. A jelenlegi kínai Dota 2 közösségről, illetve a kompetitív szféráról szóló gondolatait a Weibón osztotta meg egy igen hosszúra sikeredett bejegyzésben, melyben azt taglalja, hogy a világ nyugati oldalán lényegesen egyszerűbb a csapatépítés. Ennek fő oka, hogy a kínai cégek és a szövetség szerződései sok esetben a játékosok érdekei ellen szólnak. A szerződések idények helyett jóval hosszabb időintervallumot fednek le, nem ritka az akár 5 évre szóló hosszú távú elkötelezettség sem.

Ami hagyományos sportok esetében áldás lehet, az esportos berkekben éppen a visszájára sülhet el

többek között személyes ellentétek kialakulása végett. Ezen az sem segít, hogy ritkán bukkannak fel új tehetségek, és érezhetően kihalófélben van a kínaiak egykoron kedvencnek számító virtuális sportágának versenyrétege.

Warcraft

A Starcraft után a Warcraft 3 is felújított változatot kaphat. Noha maga a hír nem éppen friss, a közelmúltban egyre több olyan nyom bukkant fel, amely egy lehetséges megjelenést sejtet. Február végén a Blizzard támaszpontján egy olyan házi liga kerül megrendezésre, melyen számos híres Warcraft játékos teszi tiszteletét. Annak ellenére, hogy nyakunkon a március az esemény kerül síri csend honol, ám ha szerencsénk lesz, még a héten kiderül valami a versenyt illetően.

Az rögtönzött torna meglepetéseként várjuk a felújított változat bejelentését, aminek spekulálására többek között az is indokot ad, hogy a meghívottak között olyan személyek is szerepelnek, akiknek nem éppen fő ismerve a Warcraft versenyeken való részvétel. Bár a szcéna a mai napig aktív messze van az az időszak, amikor a Warcraft 3 uralta a helyszínen rendezett ligákat, viszont egy újrahangolt változat megjelenése magával hozhatja a Warcraft 3 visszatérését a népszerű esportok közé.

Egyéb

Javában dübörög a V4 Future Sports Festival selejtező-időszaka. A hétvégén végleg lezárult a selejtezőkre való regisztráció, már csak a kvalifikációs meccsek, valamint a március végén esedékes főesemény maradt hátra.

A hétvégén a Fifa 18 és a League of Legends második selejtezőjére tettek pontot. Mindkét esetben 8-8 csapat, illetve egyéni játékos jutott tovább, ekképpen véglegesítve a nemzeti döntőbe bejutottak listáját.

A versenyt illetően fontos tudni, hogy több nyelven is elérhető lesz az élő közvetítés. A magyar szakemberek mellett a nemzetközi közönségnek is kedveskednek a szervezik egy angol nyelvű streammel. Még nem alakult ki azon tehetségek végleges listája, akik képviseltetik magukat a rendezvényen, az azonban már biztos, hogy Thorin és HenryG helyet kaptak az elemzői, valamint kommentátori asztalnál, valamint Redeye fogja ellátni a műsorvezetői teendőket.

Végleg lezárult a V4 Future Sports Festival selejtező-időszaka Forrás: Blizzard Press Center/Zion Studios

A Fifa esetében a divíziók konzolonként kerülnek lebontásra. A PlayStation 4-es fronton az elődöntőben daninagy7 3-0-ra verte imidenit, majd Floo és mokosg küzdelme 0-8-as eredménnyel zárult. A döntőben már jóval kiegyenlítettebb volt a harc. daninagy7 ismét győzelemmel távozhatott, mokosggal vívott csatája 2-1-es eredménnyel zárult. Xbox One-on először BaKkAlI119 DARI kapott ki too Freztől 4-3 arányban, majd ezt követően Szebe utasította maga mögé Daringcesar711-et. A döntőt Szebe nyerte 5-3-as eredménnyel. PlayStation 4-en nemzeti nyolcasunk a következő játékosokból áll: Gogetinho, Leves19, zyks,krisz1337, daninagy7, mokosg, imidedi, és Floo. Xbox One-on pedig molnargabo, Gabinho, KondakorKevin98, vadicskaoliver, Szebe too Frez, BaKkAlI119, és Daringcesar711 küzdenek a továbbjutásért.

A League of Legends bajnokság 2. selejtezőjén váratlan fordulatokkal találkozhattunk.

A tavalyi Magyar Elit Bajnokság egyik résztvevője az Afterglow kiesett a mezőnyből miután kikaptak a Hoongrain Esports-tól, akik ezt követően szintén kiestek a mezőnyből. Összességében a Wonder Stag e-Sports vitt mindent, és hibátlan sorozattal zárta a 2. kört. A nemzeti selejtező pénteken a következő 8 csapattal fog folytatódni: RIFT eSports, Vox Populi, w.I.w-GAMiNG.lol, Fracture 7, WiLD.CoolerMaster, Wonder Stag e-Sports, Dreaming Lunatics v2, és Team Horizon Reapers.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal közleményt adott ki a virtuális játékok után fizetendő adót illetően, ebből természetesen az esport sem maradhatott ki.

A bejegyzésben külön kitérnek a fizetett (szponzorált) és egyéni (önállóan tevékenykedő) játékosokra. A virtuális és helyszíni versenyek nyereményei mindezidáig nem képezték az adórendszer részét. Az eddigi rendszer annyiban változik, hogy a személyi jövedelemadóra érvényes szabályok kiterjesztődnek a pénzjutalmakra. Bővebb tájékoztatásért kérjük, látogassanak el a NAV honlapjára.