Társoldalunk:

Történelmi csoda a jégen: Magyarország olimpiai bajnok!

2018.02.22. 13:33

Fantasztikus versenyzéssel olimpia bajnok a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónk 5000 méteren. Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang aranyérmet nyert Phjongcshangban.

Az Európa-bajnoki bronzérmes, világkupa-győztes magyar csapat remekül taktikázott az ötezer méter döntőjében: egy pillanatra sem szakadtak le a mieink a sokáig vezető kínaiaktól és kanadaiktól. Jól használták ki a koreaiak kicsúszását, az utolsó két váltásban Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor mindenkit faképnél hagyott.

Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba (balról) az olimpiai bajnoki cím megszerzése utánForrás: AFP/Mladen Antonov

Hiába nézték vissza sokáig a bírák a videókat, és keresték, hogy mi történt Knoch Viktor és az egyik koreai között, végül nem találtak okot a büntetésre. Néhány percnyi halovány bizonytalanság után biztossá vált, hogy megvan az első magyar téli olimpiai aranyérem.

Nem akart a világ legnagyobb lúzere lenni

"Hihetetlen, nagyon kemény futam volt. Nagyon hosszú út vezetett idáig. Össze kellett raknunk fejben is a versenyt, de mi vagyunk a legjobbak. Tudtuk, ha a kanadaiak vannak elől, csak a pályát akarják tartani, és, ha őket nem tudom leszedni, akkor én vagyok a világ legnagyobb lúzere" - mondta Liu Shaolin Sándor már az eredményhirdetés után az M4 Sportnak.

A győztes magyar csapat tagjai önkívületi állapotban ünneplik az aranyérmetForrás: AFP/Roberto Schmidt

Ebben a váltóban minden egyéni probléma eltűnt. A 38 év várakozás után, mindaz, amin eddig keresztülmentenünk, szinte hihetetlen, hogy most itt állunk - mondta Liu Shaoang.

Hogy kerültünk mi ide?!

"Elég felfoghatatlan - kezdte Burján Csaba. - Kemény volt a futam. de az elejétől kezdve mentünk. Belegondolni, hogy nyolc-kilenc évesen nyitott jégpályán kezdtünk és most itt vagyunk a világ tetején, az hihetetlen."

"Mondom (Burján) Csabinak a dobogón, hogy kerültünk mi ide. Egészen hihetetlen volt, amit Ádó (azaz Liu Shaoang) és Sanyi a végén előzött. Beértünk és nem éreztem semmit, egyszerűen fel sem tudtam fogni" - mondta a csapat legrutinosabb tagja, a már a 2006-os torinói olimpián is pontszerző, Knoch Viktor, az elején arra is utalva, hogy nagy szerencsével jutott ki a csapat egyáltalán az olimpiára.

Így kell ünnepelni egy téli olimpiai bajnoki címetForrás: AFP/Roberto Schmidt

Az egyéni negyeddöntőkben ehhez képest hamar elszálltak az éremálmok: Liu Shaoangot kizárták futamából 500-on, Keszler Andrea pedig utolsó lett ezer méteren. Liu Shaolin Sándor továbbment ugyan az elődöntőbe, de a visszafújt rajt és a kanadai versenyző megzavarhatta, így harmadikként ért célba, a B-döntőben indulhatott.

Liu Shaolin Sándor útja az újabb pontszerzésig

A férfi 500 negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor okos versenyzéssel, másodikként ért célba és jutott tovább. A közepes rajt után a harmadik helyen haladt, az utolsó előtti körben szépen előzte meg belső íven a lengyel Bartosz Konopkót, így a kínai Ren Zi Wei mögött ért célba.

Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia férfi 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének középdöntője utánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az elődöntő nem alakult ilyen jól magyar szempontból. Az első rajtot visszafújták, mert Liu Shaolin Sándor összeakadt a kanadai versenyzővel. Mindkettejük korcsolyáját javítani kellett, az újabb indítás után a magyar hiába jött el jól, a kanadai Samuel Girard - aki az 1000 métert megnyerte - egy óvatlan pillanatban a belső íven megelőzte. Liu Shaolin így végül harmadik lett a futamban, a B-döntőben indulhatott.

Liu Shaolin Sándor ér be elsőként a phjongcshangi téli olimpia férfi 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének B döntőjébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A pontszerző helyekről döntő futam rajtját a holland kiugrása miatt visszafújták, másodszorra már jól jöttek el. Liu Shaolin Sándor szinte azonnal az élre állt, meg is tartotta végig vezető helyét, megnyerte a B-döntőt. Hiába reménykedtünk azonban abban, hogy az A-döntőben lesz kizárás, teljesen sima volt az éremért indított futam, így Liu Shaolin Sándor nem ugrott előrébb, az 1500 után egy újabb ötödik, pontszerző helyet szerzett.

Akiknek hamar véget ért

Liu Shaoang a férfi 500 negyedik negyeddöntőjében indult. Kétszer is visszafújták a rajtot, majd a harmadik indítás után egy darabig jól ment a magyar a második helyen, de kevéssel a vége előtt összeakadt az őt üldöző kazahhal. A videózás után Shaoangot zárták ki, így számára a negyeddöntőben véget ért az olimpiai egyéni szereplés.

A nőknél Keszler Andreáért szurkolhattunk, ezer méteren a negyedik negyeddöntőben állt rajthoz, egy darabig tartotta a tempót az élen haladó két hollanddal, de két körrel a vége előtt elfogyott az ereje, és végül utolsóként ért célba.

A pontszerzés is sporttörténelem

Soha korábban nem fordult még előt, hogy Magyarországnak négy pontszerzője legyen téli olimpián. Mind a négyet rövidpályás gyorskorcsolyázóink szállították: Liu Shaolin Sándor ötszázon és ezer méteren ötödik helyezett lett, Jászapáti Petra 1500-on hatodik, a női váltó szintén 1500-on negyedik helyen ért célba.

 Cikkünk folyamatosan frissül!