Társoldalunk:

Mostantól mindenki a magyar gyorskorcsolyázókat akarja majd legyőzni

2018.02.25. 17:18

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és csapatmenedzsere szerint magáért beszél a királykategória aranyérme, amit kemény munkával szereztek meg a sportolók, ennek ellenére nem tart attól, hogy elszállnának a versenyzők.

"A legfontosabb, hogy mindig lépésről lépésre haladtunk. Soha nem tűztünk ki ép ésszel fel nem fogható célokat, mint például az olimpiai bajnoki cím, hiszen akkor biztosan nem értük volna el" - mondta Bánhidi Ákos a csapat fogadsására szervezett ünnepségen.

Bánhidi szerint természetes reflex lehetett volna a közvéleménytől, hogy a szép, világversenyeken megszerzett érmek alapján az olimpián is egy zsák érmet és aranyat várt volna a short trackesektől, de ebben a sportágban nem lehet biztosra menni, hiszen az olimpiai döntőért is a világ legjobbjait kellett felülmúlni, világsztárok buktak el folyamatosan.

Zhang Jing és Bánhidi Ákos a rövidpályás gyorskorcsolyázók edzőiForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az hogy folyamatosan jönnek az eredmények, az egy dolog, de az elmúlt 38 év is azt mutatja, nem olyan könnyű olimpián érmet nyerni. Hiába ugyanaz a víz van mindenhol megfagyasztva, ugyanazok a körülmények, a nézők, de az egésznek van egy semmi mással össze nem hasonlítható pszichés háttere. Én is érzékeltem, hogy milyen feszültség van az egész légkörben, hiszen négy évig mindenki ezért dolgozik. Bánhidi szerint az olimpián elsősorban az dönt, ki hogy barátkozik meg a hatalmas nyomással.

"A döntőben fontos pillanat volt a koreai versenyző bukása, hiszen ott szinte biztossá vált az éremszerzés, ez adhatott egy olyan extra felszabadultságot, ami után mindenki meg tudta mutatni a maga zsenialitását."

"A mi sportolóink remekül kezelik a kudarcot és a sikereket is. Igaz, hogy ennél nagyobb siker nem sok van, de tudják, mennyi munka van ebben, nem félek, hogy elszállnak. A királykategóriában nem lehet csak úgy olimpiai aranyat szerezni, mostantól mindenki őket akarja majd legyőzni, ami újabb motivációt jelenthet."

A magyar rövidpályás válogatott kedden már edzeni fog, március 9-én pedig a legjobbak már utaznak is a kanadai világbajnokságra, ahol felszabadult világbajnoki versenyzést remél az elért eredmények alapján a szakvezetés.

Ez mégiscsak egy világbajnokság, de elmondhatjuk, hogy az év legfontosabb versenye már mögöttünk van.