Társoldalunk:

A következő olimpián is indulnának a doppingos curlingesek

2018.03.01. 14:23

A következő téli olimpián, 2022-ben Pekingben is indulni szeretne Alekszandr Kruselnyickij és Anasztaszija Brizgalova curlinges vegyespárosa, amelyet az orosz duó férfitagjának pozitív doppingmintája miatt még Phjongcshangban megfosztottak bronzérmétől.

A meldonium használatával megbukott Kruselnyickij csütörtökön újságírókkal találkozva úgy fogalmazott: "akarunk, és úgy gondolom, fogunk is szerepelni a következő olimpián". Doppingesetére kitérve azt mondta, hogy a "helyzet sokkolta őket", de edzenek tovább, s a következő olimpiai szezonban bizonyítani fogják, hogy "ostoba véletlen" történt.

A pozitív mintát szolgáltató orosz sportolót a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nyilvánította vétkesnek a doppingszabályok megsértésében, s fegyelmi határozatával kizárta a phjongcshangi játékokról a vegyespárost. A CAS döntése értelmében a szám bronzérmese a norvég Magnus Nedregotten és Kristin Skaslien lett.

Alekszandr Kruselnyickij és Anasztaszija Brizgalova a phjongcshangi téli olimpia curling vegyespárosainak bronzmérkőzésén a Kangnung CurlingközpontbanForrás: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

Az Orosz Olimpiai Bizottság elismerte, hogy a vérkeringést segítő meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a versenyző szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó, illetve hogy a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak.
Kruselnyickij eltiltásának időtartamáról a CAS határoz.