Vágólapra másolva!
Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára szerint egyelőre bizonytalan, hogy milyen formában valósulnak meg a nemzetközi szövetség (ITF) tervezett radikális változtatásai a Davis Kupában.

Az ITF hétfőn ismertetett elképzelései szerint 2019-től a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dőlne el a trófea sorsa: a Davis Kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutás) helyett novemberben nagyszabású finálét rendeznének 18 csapat részvételével.

Richter Attila - aki az ITF Davis Kupa-bizottsági tagja is - csütörtökön a Kossuth Rádiónak azt mondta, előzetesen nem történt konzultáció az újításról.

"Hárommilliárd dolláros üzletről van szó, versenyfutás zajlott az ügyben, mivel az ATP szeretett volna egy

- mondta.

Richter Attila a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

A főtitkár kifejtette, a legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy

nem lesz meg a DK-csaták hagyományos hangulata, mivel mindenki idegenben játszik, ráadásul csak két egyéni és egy páros meccs szerepelne egy-egy párharcban.

Emellett taktika helyett előtérbe kerül a napi forma, meghatározóbb lesz a világranglistás helyezés, így csökken az olyan meglepetések valószínűsége, amilyeneket a magyarok is okoztak az elmúlt években.

Richter Attila hozzátette,

az elnökségi döntést augusztusban az ITF-közgyűlésnek kell jóváhagynia Orlandóban,

és addig még rengeteg egyeztetésre kerül sor az ügyben. Egyelőre az körvonalazódik, hogy a nemzetek ebben a formában várhatóan nem fogják elfogadni a Davis Kupa reformját.