Társoldalunk:

Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk még gondolkozik a folytatáson

2018.03.05. 18:49

Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk, Knoch Viktor még nem döntötte el, hogy a kanadai világbajnokság után tényleg átadja-e a korcsolyát a sportágba visszavágyó feleségének, azt viszont már tudja, milyen területen szeretne dolgozni, ha 28 évesen a visszavonulás mellett dönt.

Olimpiai másnaposság, az állapot, amikor a csúcsról lefelé tekintő sportoló a nagy örömmámorban úgy érzi, nehezen tudja magát felpörgetni a folytatásra. Így vannak ezzel most rövidpályás gyorskorcsolyázóink, akiknek muszáj lesz megerőltetniük magukat, hiszen hamarosan a március 16. és 18. között a világbajnokságon kell majd ismét bizonyítaniuk.

Nagyon nehéz motivációt találni reggel hétkor a jégpályán, egy olimpiai arany után. De össze kell kapnunk magunkat, amennyire lehet, és a vb-n jó formában mozogni" – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Knoch Viktor.

„Nem is tudom, hogy indulok-e egyéniben vagy sem. Egyéniben meglepődnék, hogy ha nem nyerne érmet Sanyi vagy Ádó. Kicsit gyengébben sikerült számukra egyéniben az olimpia, de a nagy számok törvénye alapján a vb-n jól kell, hogy szerepeljenek" – mondta a kanadai Montrealban sorra kerülő vb-ről.

Heidum Bernadett a női váltóval negyedik lett Phjongcshangban, és kissé ő is nehezen tud ráhangolódni a közelgő világbajnokságra.

„Olimpia négyévente van, világbajnokság pedig minden évben, úgyhogy úgy van vele az ember, hogy a vb nem annyira fontos ebben a szezonban, így kicsit tényleg nehéz összeszedni magunkat, nem leengedni, hanem folytatni ezt a három hetet. De ez minden országban ugyanígy van, úgyhogy, talán egyenlő esélyekkel fogunk indulni" – fogalmazott a 29 éves kiválóság.

„Én eddig is úgy voltam vele, ahogy láthattuk, hogy a gyorskori egy eléggé kiszámíthatatlan sport, azaz egytől nyolcig bármi lehet. Legutóbb negyedikek voltunk az olimpián, tavaly másodikak voltunk a vb-n, volt, hogy éppen csak bejutottunk a legjobb nyolcba. Nehéz lenne tényleg megtippelni, hogy milyen eredményeket érhetünk el" – jegyezte meg Heidum Bernadett.

Heidum Bernadett (124), Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Liu Shaoang és Keszler Andrea (b-j) a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésénForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Dél-Koreában remeklő magyarok közben azért nagyon odafigyeltek, hogy inspirálják a sportág legfiatalabb követőit. A vasárnapi korcsolya fesztiválon – Keszler Andreával és Tóth Ivettel kiegészülve – ők voltak a díjátadók.

Több mint kétszáz gyerek nevezett, ami nagyon jó, és ha miattunk csak hárommal több kislány vagy kisfiú jön le, én már örülnék. Amikor köszöntöttek minket a hazaérkezésünk után, az fantasztikus volt, soha ilyen nem fordult még elő, hatalmas élmény volt" – mesélte Heidum Bernadett.

Knoch Viktor arról is beszélt, hogy a váltóban megnyert olimpiai aranyéremnek a sportdiplomáciában is lehet pozitív hozadéka.

"Sok szempontból nagyon sokat jelent az aranyérem, az ISU-ban (Nemzetközi Korcsolya Szövetség) sem mindegy, hogy van egy olimpiai bajnoki címe Magyarországnak, vagy egy pici nemzetnek számít – mondta a phjongcshangban negyedik olimpiáján induló gyorskorcsolyázó, aki éppen egy éve, hogy bekerült a nemzetközi szövetség sportolói bizottságába.

Közben, 28 évesen már a visszavonulás gondolatával kacérkodik, a stafétát, vagy inkább a korcsolyát pedig a feleségének adhatja át.

Knoch Viktor (elől), Liu Shaoang és Burján Csaba, a győztes magyar válogatott tagjaiForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ezek családi döntések, hogy mi legyen a jövőben. A feleségem (a lengyel Marta Wójcik - a szerk.) szeretne még korizni, félretette az ő korikarrierjét a gyermekünk miatt, úgyhogy majd közösen döntjük el, hogy mi lesz. Ha nem folytatnám, szeretnék a sportban maradni, a szövetségben elhelyezkedni, úgy gondolom, hogy lenne tennivaló. Ezen kívül pedig a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, esetleg a MOB – ilyen irányba gondolkozok, de hogy hol lesz rám szükség, hol tudok mozogni, az majd kiderül."

Az pedig jövő hétvégén derül ki, hogy rövidpályás gyorskorcsolyázóink az olimpiai másnaposságból kijózanodva, a kanadai világbajnokságon is a dobogó tetejére állhatnak-e majd.