Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője szerint az orosz sportvezetők miatt sajnálatosan lassan halad az orosz ügynökség, a RUSADA működésének helyreállítása.

A WADA 2015-ben minősítette le a RUSADA-t, mely azóta sem kapta vissza a nemzetközi szabályoknak szerinti "megfelelő" minősítést.

Craig Reedie egy szerdai konferencián beszélt arról, hogy ő személy szerint nagyon bizakodó volt a RUSADA-ban történt kezdeti változásokat látva, de hozzátette, hogy túl hosszú ideje tart a folyamat, s még mindig nem tudni, mikor érnek a végére.

"Egy független és hatékony RUSADA-t szeretnénk. Sajnálatos, hogy nagyon sokáig tart eredményeket elérni az orosz döntéshozóknál" - mondta Reedie, aki azt is megjegyezte, a WADA komoly energiát fektetett már eddig is abba, hogy az oroszok elfogadják és elismerjék, miszerint a 2016-os McLaren-jelentésben bemutatott rendszerszintű doppingolás zajlott az országban, mely sok sportágat és több mint ezer sportolót érintett a korábbi vizsgálatok szerint.

A WADA első embere szerint, amíg nem oldódik meg a helyzet, addig az ország sportolóinak a szereplése továbbra is kérdéses lesz a nagy nemzetközi sporteseményeken.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kizárták az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.