Megtagadhatják az indulási jogot Froome-tól a Tour szervezői

Chris Froome
(FILES) This file photo taken on July 14, 2016 shows Britain's Christopher Froome, wearing the overall leader's yellow jersey, crossing the finish line of the 178 km twelvelth stage of the 103rd edition of the Tour de France cycling race between Montpellier and Chalet Reynard. Froome, four-time winner of the Tour de France, has been tested positive for the bronchodilator 'Salbutamol' during the 2017 Tour of Spain that he won, the International Cycling Union (UCI) said in a statement on December 13, 2017. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Amennyiben a július 7-ei rajtig nem tisztázódik a doppingügye, megtagadhatják az indulási jogot a négyszeres győztes, címvédő Chris Froome-tól a Tour de France kerékpáros körverseny szervezői.

Az angol Daily Mail című lap csütörtökön azt írta, hogy a rendezőknek lehetősége van erre, és fontolóra is veszik ezt a lépést.

Egyre érdekesebb Chris Froome doppingügye Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A nemzetközi szövetség (UCI) ugyan doppingvétség gyanúja miatt eljárást folytat a 32 éves brit sportoló ellen, de határozat még nem született az ügyben. Froome-ról decemberben derült ki, hogy pozitív tesztet produkált a 2017-es Vuelta a Espanán, amelyen szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki.

Az összetettben győztes kerekes tagadja, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. A Vueltán elmondása szerint rosszabbodott az állapota, így csapata, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

Az ügyvédek és a szakemberek még mindig a kimutatott értékek magyarázatával vannak elfoglalva, közben pedig Froome továbbra is versenyez: április közepétől Ausztriában száll nyeregbe, míg május 4-től a Giro d'Italián akar indulni.

David Lappartient, az UCI elnöke szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy a szövetség még a Giro rajtja előtt határoz-e az ügyben. Azt ugyanakkor hozzátette: nem szeretné, ha a Tour de France szervezői "aktivizálnák magukat", szerinte a döntéshozatal az ő dolguk. "Remélem, hogy az ügy hamarosan lezárul" - jelentette ki.