Vágólapra másolva!
Klein Dávid hegymászó kedden elindult Budapestről, hogy a tavaszi mászószezonban oxigénpalack használata nélkül érje el a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.

Az expedíció jelentőségét az adja, hogy a Sisapangma főcsúcsán még nem járt magyar hegymászó.
A csúcs elérésével már több magyar próbálkozott. 1987-ben a Magyar Sisapangma Expedíció keretében hat magyar mászó érte el a hegy nyolcezer méter feletti elő-csúcsát. A 8008 méteres előcsúcsra legutóbb, 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel, de a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Érdekessége az idei expedíciónak, hogy Klein Dávid a tibeti expedíció megkezdése előtt egy másik hegyen készíti fel a szervezetét az oxigénhiányos környezetre: a 6476 méter magas nepáli Mera Peak megmászása után visszatér majd Katmanduba,innen indul tovább terepjáróval a kínai határ felé és a hegyen folyatja az akklimatizációt - közölte kedden Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Klein Dávid elindult a Himalájába a Sisapangma főcsúcsának a meghódítására Facebook/Everest Expedíció 2017

Az alaptábor felett egyre magasabban táborokat épít ki és készleteket helyez el. A hegyen valószínűleg a normál úthoz képest valamivel technikásabb, de a főcsúcs elérésére jó esélyt biztosító úgynevezett Inaki útvonalat követi majd. Az expedíció nagyjából 2 és fél hónapot vesz majd igénybe. Klein Dávid idén is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog majd a hegyen.

A közlemény szerint a ma aktív magyar hegymászók közül Klein Dávid mászta meg a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot oxigénpalack nélkül (2003 Gasherbrum II, 2004 Cso Oju, 2015 Manaszlu, 2016 Annapurna).

A Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa, 8027 méteres magas. A főcsúcs elérése - a veszedelmes és nehéz gerincátmenet miatt - kitüntetett helyet biztosít számára a nyolcezres csúcsok között.