Egy 25 éves amerikai foszthatja meg trónjától Magnus Carlsent

Candidates tournament for Chess World Cup Sports CHESS WORLD CUP candidates players
22 March 2018, Germany, Berlin: Italian-American chess champion Fabiano Caruana competes against Shakhriyar Mamedyarov (not shown), a chess champion from Azerbaijan, at this year's FIDE World Chess Candidates Tournament at the Kuehlhaus venue. Until the end of the month, eight chess champions will compete for the chance to face off against world chess champion Magnus Carlsen in November 2018. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
Berlinben a 25 éves Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, és végül egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és csupán egy vereséggel lett első. Novemberben Londonban így ő vívhat 12 játszmás páros mérkőzést a címvédő Magnus Carlsennel a világbajnoki címért. A háromszoros norvég világbajnok Twitter-üzenetében gratulált új kihívójának. Caruana csak rövid ideig ünnepelhet, március 31-től már a GRENKE Chess Classic tornán játszik, többek között éppen Magnus Carlsen, valamint Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand és Levon Aronjan társaságában. 

A berlini világbajnok-jelölti döntő tizenkettedik fordulója után még öten reménykedhettek a végső győzelemben.

A világbajnok-jelölti döntő mezőnye Forrás: Worldchess.com

A tizenkettedik körben az első és második helyezett, Fabiano Caruana és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov is vereséget szenvedett, az orosz Szergej Karjakin átvette a vezetést, a kínai Ding Liren és az orosz Alekszandr Griscsuk is esélyt kapott.

A hajrá izgalmait Caruana bírta a legjobban.

Karjakin elleni vesztése nem ingatta meg, rendezte sorait, és két győzelmet aratott. Először a torna egyik titkos favoritja, az örmény Levon Aronjan ellen vívta meg sikerrel az ütközetet. Aronjan tisztáldozattal élezte ki a csatát, a bonyodalmakban azonban nem látta meg a kitűnő lehetőséget adó folytatást.

Forrás: Origo

31...e4?

Az örmény sakkozóban bízó orosz sakkrajongók nekikeseredtek. A tornán oly sokat hibázó háromszoros olimpiai bajnok a 31...Hxb4!! 32.cxb4 Bd4 folytatásban remek eséllyel játszhatott volna. A bonyodalmakat az idő szorításában, a nagy feszültségben igen nehéz lett volna higgadtam értékelni, s megtalálni a legjobb lépéseket. 33.Kh3 Vg5 34.f6+ Kh8 35.Fd1 Bg8 36.Hg2 Bf4! 37.Bxe5 Bxf2 38.Fxg5 Fd4 39.Fh4 Fxa1 40.Fxf2 Fxe5 41.axb5 axb5 42.Fb3 Bd8 43.Fxf7 Fxf6 állás remi lett volna. Persze könnyű a legjobb folytatásokat az elemzőprogram segítségével megtalálni! Caruana hárította a fenyegetéseket, ellentámadásba lendült, és tetszetős áldozattal nyert, félpontos előnnyel várhatta az utolsó fordulót.

Forrás: Origo

39.Bxh6+! és sötét feladta

Fabiano Caruana a sorsdöntő csatát is remekül koncentrálva játszotta meg Alekszandr Griscsukkal szemben,

az orosz sakkozó időzavarban elkövetett hibáját kihasználva győzött.

Riválisai már befejezték partijaikat, az amerikai sakkozó döntetlennel is megnyerte volna a versenyt, de nem „kegyelmezett" ellenfelének.

Alekszandr Griscsuk gratuál Fabiano Caruanának az utolsó játszmát követően Forrás: Worldchess.com

A mutatott játék alapján elsősége teljesen megérdemelt, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a lehetőségeket egy kivétellel – Ding Liren ellen remire rontotta nyert állását – tökéletesen használta ki. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben a negyedik fordulóban „rezgett a léc", nagy bajban volt, de hidegvérrel védekezve fordítani tudott. Caruana a rajtlistán csak negyedik volt, a januári Wijk aan Zee-ben elvesztett pontjainak köszönhetően.

A vb-jelölti döntőn mutatott eredményes játékának hű tükre a 2888 performance-pontszám, a + 20,2 Élő-pont.

A virtuális világranglistán négy helyezést javítva már a harmadik 2804,2 ponttal. A 420 ezer eurós díjalapból 95 ezret nyert.

Az utolsó fordulóban Vlagyimir Kramnyik és Sahrijar Mamedgyarov mérkőzésén egy legenda, Anatolij Karpov tette meg a nyitó lépést Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

Fabiano Caruana Miamiban 1992. július 30-án született. 2005-ig amerikaiként vett részt az ifjúsági versenyeken, majd 2005 és 2015 között Olaszországot képviselte. Négyszer, 2008-2014 között az olasz válogatott éltáblása volt a sakkolimpiákon. 2007-2013 között a csapat Európa-bajnokságokon szerepelt az olasz csapat „vezérevezőseként". A nemzetközi nagymesteri címet 2007-ben szerezte meg, amivel akkor rekordot döntött. 2015. június 25-től ismét amerikai színekben versenyez,

a bakui sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblásaként remekelt.

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana számos nagy csatát vívott már. Wijk aan Zee-ben, 2010-ben mérkőztek meg először, döntetlennel indítottak.

Azóta még harmincszor csatáztak, 16-szor megosztoztak a ponton, a norvég klasszis 9-5-re vezet.

Carlsen 2012-ben a Grand Slam döntőben Carlsen csak a rájátszásban múlta felül Caruanát.

Caruana (b) és Carlsen nem kell, hogy bemutatkozzanak egymásnak Forrás: All rights reserved/Alina L'ami

Az amerikai nagymester pályafutása egyik legnagyobb sikerét 2014-ben St. Louisban érte el, három(!) ponttal előzte meg Carlsent. Emlékezetes marad a hetes nyerősorozata, könnyed, élvezetes játéka. A tíz játszmából szerzett 8,5 pontjával, teljesítménye jutalmaként a 35 Élő-ponttal, a 3098-as performance-pontszámmal elkápráztatta a sakkrajongókat, Carlsen következő kihívóját látták benne.

A második helyen végzett Sahriyar Mamedgyarov sokáig nagyon taktikusan játszott, a fölös kockázatokat kerülte. Ding Liren elleni mérkézésének elvesztése megfosztotta a még jobb helyezés reményétől. Szergej Karjakin a sikertelen rajt után nagy lelkierővel fordulóról-fordulóra javított helyezésén. Caruana legyőzése után már nem vállalt több kockázatot, inkább a riválisok hibáira várt.

Szergej Karjakin hiába várt a riválisok hibájára Forrás: IVANMUDROV.COM/Nick Dunaevsky

Az újonc Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A döntő doyenje, a 41 éves Vlagyimir Kramnyik színesen játszott, több eredeti ötletet is megvalósított, Caruana ellen többször is nyerőesélyt hagyott ki.

A játszmák kritikus pillanataiban jóval fiatalabb ellenfeleivel szemben többet hibázott.

Alekszandr Griscsuk két fordulóval a befejezés előtt még szép álmokat dédelgethetett, azonban kettős vereséggel zárt. Krónikus időzavaraitól továbbra sem tud szabadulni. A döntő másik újonca, az amerikai Wesley So pedig egy pillanatig sem volt versenyben előkelő helyezésekért. A legnagyobb rejtély azonban Levon Aronjan mutatott játéka, egészen pontosan a hat veresége. Titkos favoritnak számított, a nagy elvárás viszont valóságos béklyóként nehezedett rá.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

Forrás: Origo

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:
Fabiano Caruana 2888, Sahriyar Mamedgyarov 2832, Szergej Karjakin 2839, Ding Liren 2817, Vlagyimir Kramnyik 2755, Alekszandr Griscsuk 2759, Wesley So 2734, Levon Aronjan 2651

Az Élő-pontszámok változásai:
Fabiano Caruana + 20,2, Sahriyar Mamedgyarov + 5, Szergej Karjakin + 15, Dung Liren + 8,6, Vlagyimir Kramnyik – 8,2, Alekszandr Griscsuk – 1, Wesley So – 13, Levon Aronjan – 26,6

Fabiano Caraunának kevés ideje van a felhőtlen ünneplésre. Karlsruhéban március 31-én kezdődik a hagyományos GRENKE Chess Classic szuperverseny. Világbajnoki kihívóként először küzdhet meg Magnus Carlsennel.

Címvédőként Levon Aronjan játszik, tavaly másfél pontos előnnyel végzett az élen.

A francia Maxime Vachier Lagrave, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, az orosz Nyikita Vityjugov, az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch, a kínai exvilágbajnoknő Hou Jifan, a német Georg Meier és Matthias Bluebaum vesz részt a tornán, amely három fordulót követően Baden-Badenben folytatódik.

Mintegy 1200 sakkozót várnak a március 29-én rajtoló GRENKE Open viadalokra. Az „A" csoportban a francia Etienne Bacrot (2718) vezeti a rajtlistát Rapport Richárd (2715) előtt. A verseny nagy tétje, hogy a győztes jövőre meghívást kap a szuperversenyre.