Az olimpiai bajnok kajakos megtalálta a helyét, vb-aranyra készül

Kozák Danuta; Szabó Gabriella Közéleti személyiség foglalkozása SPORT sportoló SZEMÉLY versenyez
Szabó Gabriella és Kozák Danuta miután elsőként értek célba a kajak párosok 500 méteres döntőjében a milánói kajak-kenu világbajnokságon
Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella több edzőváltáson esett át az elmúlt időszakban. A 31 éves kajakos gyakorlatilag a teljes szezont kihagyta tavaly, majd októberben kezdett el edzeni új edzőjével, Hadvina Gergellyel, akinek csoportjában van Bodonyi Dóra, Gál Péter és Sarudi Pál is.

Szabón Gabriella a nyarat pihenéssel és feltöltődéssel töltötte, mostanra azonban megtalálta azt a közeget, ahol remélhetőleg újra a régi lehet.

„Az előző évem az útkeresés éve volt,

úgy érzem, megtaláltam a helyes utat – mondta Szabó Gabriella a Kajak-Kenu Szövetség honlapjának. - Nagyon örülök, hogy ebbe a csoportba kerültem, fizikálisan korábban sem volt problémám, mentálisan voltak gondok, de Hadvina Gergely csoportjában erről már szó sincs. Megérte a féléves keresgélés, Tokióig már szeretnék itt maradni."

Szabó Gabriella (elöl) és Kozák Danuta miután megnyerték a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjét a Rio de Janeiró-i nyári olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 31 éves versenyző tavaly nyáron négyhónapos szüntet tartott, ezalatt próbált feltöltődni úgy, hogy a kajakozást félretette.

Az élet apró örömei. Próbáltam minél többet lenni a családommal és a barátaimmal, tudtam végre főzőcskézni, amire előtte nem igazán volt időm."

Szabó Gabriellának könnyedén sikerült újra felvennie a ritmust, ugyanis szinte minden nap eljárt mozogni.

Ezért kicsit gyengébben kezdtem az őszt, de szerencsére az izom gyorsan visszajött, a téli felkészülés nagyon jól sikerült, vártam már, hogy vízen legyünk, és evezzünk."

A háromszoros olimpiai bajnok komoly tervekkel vágott neki a 2018-as évnek.

„Ugyanúgy a páros és a négyes vonz, ezekben szeretnék kijutni a világversenyekre.

Ehhez egyesben kell olyan színvonalat nyújtanom, hogy minél többen érdemes találjanak a páros és négyes hajókra. Első lépésben a páros a célom."

Szabó Gabriella és Kozák Danuta miután elsőként értek célba a kajak párosok 500 méteres döntőjében a milánói kajak-kenu világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt azonban nem lesz könnyű megvalósítania, ugyanis többen is visszatérnek a klasszis kajakosok közül: Kozák Danuta és Csipes Tamara szülés után, de Dusev-Janics Natasa is jelezte, hogy keményen készül a szezonra. Ráadásul a Takács Tamara nevével fémjelzett fiatal generáció is bizonyította tavaly, hogy a világ élvonalába tartoznak.

„Mindegyik év nagyon erős volt, amikor versenyeztem,

hol a saját formám, hol az ellenfelek miatt. Azt mondom, hogy aki ki akar jutni egy világversenyre, annak mindegy, hogy nyolc erős ellenfelet vagy kettőt kell megvernie, a lényeg az, hogy második-harmadik helyekkel sokat nem lehet elérni. Magabiztosan kell odaállnom, és bíznom abban, hogy az elvégzett munka elég lesz a jó teljesítményhez - tette hozzá Szabó Gabriella, aki arra a kérdésre, hogy az év végén mivel lenne elégedett, ha visszatekint az idei szezonjára, így válaszolt: