Társoldalunk:

Hatalmas taktikai csatát hozott a Joshua-Parker meccs

2018.04.01. 10:09

A brit Anthony Joshua nyerte az év egyik legjobban várt bokszmeccsét, miután pontozással legyőzte az új-zélandi Joseph Parkert a nehézsúly címegyesítő meccsén. A felvezető összecsapáson az orosz Alekszandr Povetkin elsöprő KO-val győzött David Price ellen.

A Profiboksz.hu beszámolója szerint látványosnak nem feltétlenül mondható, sokkal inkább a taktikus jelzővel illethető mérkőzést vívott egymással szombaton éjszaka a WBA. IBF, IBO nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua, és a WBO világelső Joseph Parker. A találkozóra közel 80 ezer néző látogatott ki a cardiffi Principality Stadionba, ahol egymásnak feszülhetett a két veretlen öklöző. A nyitó percek tapogatózással teltek, és a kezdeti óvatosság a későbbi felvonásokban sem változott meg drasztikusan.

Parker (balra) nem talált fogást Joshuán (jobbra)Forrás: AFP/Oli Scarff

Az angol Joshua elsősorban balegyenesére próbált alapozni, míg alacsonyabb új-zélandi riválisa ütőtávon kívül mozogva, szórványos ritmusváltásokkal igyekezett eredményt elérni. A nem túl eseménydús mérkőzés során Joshua tűnt meggyőzőbbnek, de látványos fölényt nem tudott kialakítani, Parker pedig végül kénytelen volt beérni a tisztes helytállással, miután a záró gongot követően a pontozók 118-110, 118-110, 119-109 arányban egyhangúlag Joshuát látták jobbnak, aki ezzel begyűjtötte a WBO övét is, míg Parker elszenvedte első profi vereségét, vigaszként azonban elmondhatja magáról, hogy a hivatásosok között ő az első, akit nem tudott idő előtt megállítani az angol bokszoló.

Közvetlenül a szombat éjszakai Joshua vs. Parker világbajnoki mérkőzés előtt feszült egymásnak Alekszandr Povetkin és David Price, a tét pedig a WBO és WBA interkontinentális nehézsúlyú címei voltak. Az összecsapás favoritja Povetkin volt, ennek ellenére egészen a 3. menetig fegyelmezett bokszot bemutatva jól tartotta magát a jelentős magassági fölényben lévő liverpooli Price, azonban az említett etap első percében egy kemény, fejre mért bombával padlóra küldte őt orosz riválisa.

Povetkin többször is leütötte Price-otForrás: AFP/Oli Scarff

A számolás után Price viszonylag gyorsan összeszedte magát (közben megsérült a bal szemöldöke), és a felvonás végén már ő rendítette meg Povetkint, a szédelgő öklözőre pedig rászámolt a vezetőbíró. A relatíve eseménytelenebb 4. menet után jött a mindent eldöntő 5. etap, amelyben Povetkin előbb egy jobbossal megfogta Price-ot, majd a leblokkoló angol bunyóst egy brutális balossal gyakorlatilag ki is végezte, a földre rogyó, és láthatóan teljesen széteső Price-ot számolás nélkül léptette le a mérkőzésvezető (KO).