Társoldalunk:

Májusban kezdődik a per az amerikai kormány és Lance Armstrong ügyében

2018.04.05. 14:00

Május 7-én kezdődik meg a per a közel 100 millió dolláros kártérítésre igényt tartó amerikai kormány és az ex-kerékpáros Lance Armstrong ügyében.

A cyclingnews.com nevű szaklap csütörtökön tette közzé, hogy a már tavaly februárra tervezett jogi procedúra egy hónap múlva indul Washingtonban.
Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma csalással vádolta meg a volt sztárkerekest, mondván, milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (US Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit a Tour de France-on. A 46 éves bringás mellett korábbi menedzsere és csapatfőnöke, a belga Johan Bruyneel is a vádlottak padján ül majd.

Lance Armstrong a US Postal színeibenForrás: AFP/Franck Fife

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour-elsőségétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el. A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek használatával érte el a sikereit.A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a "besúgó" kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, ha a kormány megnyeri az ügyet és megkapja a kártérítést, az összeg egynegyede az övé lesz.

Floyd Landis 2006-ban megnyerte a Tour de France-t, majd szinte azonnal megfosztották címétől, mert megbukott a doppingtesztenForrás: AFP/Pascal Guyot

Egy jelentés szerint az amerikai posta 2000 és 2004 között mintegy 32,3 millió dollárt fizetett ki Armstrong csapatának. A kerekes szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget.