Társoldalunk:

A franciák egyik legjobb teniszezője bojkottálhatja a Davis Kupát

2018.04.05. 19:10

A címvédő francia válogatott egyik legjobbja, Lucas Pouille bojkottálja a tenisz Davis Kupát, ha a nemzetközi szövetség (ITF) megreformálja a sorozatot.

A tavalyi, Belgium elleni finálé győztes pontját szerző játékos az olaszok elleni, péntektől vasárnapig tartó genovai negyeddöntő előtt úgy fogalmazott, hogy az ITF "bemutató mérkőzéseket" kíván csinálni a sorozatból, ezen pedig "nem kívánja képviselni Franciaországot".

"Ha november utolsó hetére kerül a tervezett torna, az alaposan befolyásolja mindannyiunk felkészülését a következő szezonra" - tette hozzá a világranglistán 11. teniszező.

Lucas Pouille bojkottálja a Davis Kupát, ha megreformáljákForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az ITF által február végén közölt tervezet szerint 2019-től a tenisz világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dőlne el a trófea sorsa: a Davis Kupa világcsoportjának mostani lebonyolítási módja - az egyik válogatott otthonában négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa - helyett novemberben nagyszabású finálét rendeznének 18 válogatott részvételével.

A tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne. Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana. A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal.

A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban, Orlandóban.