Mérkőzés közben halt meg a dartslegenda, Phil Taylor mentora

Eric Bristow
PURFLEET, ENGLAND - NOVEMBER 21: Eric Bristow in action during the Showdown match between Eric Bristow and John Lowe at The Circus Tavern on November 21, 2004 in Purfleet, England. (Photo by Christopher Lee/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este váratlanul rosszul lett, majd meghalt Eric Bristow, korábbi ötszörös dartsvilágbajnok, a sportág első szupersztárja. Ő volt a későbbi tizenhatszoros világbajnok, Phil Taylor mentora, részt vett a PDC létrehozásában, és döntő szerepe volt abban, hogy a darts világhódító útra indult az angliai pubokból.

A liverpooli Echo Arenában, a darts Premier League-sorozat aktuális fordulója közben csütörtökön váratlanul rosszul lett, majd meghalt Eric Bristow, aki az 1980-as években ötször nyerte meg a sportág világbajnokságát. A 60 éves korábbi bajnok a rendezői stáb tagjaként dolgozott, amikor minden előzmény nélkül szívrohamot kapott, írja a Guardian.

A sznúkerlegenda, Ronny O'Sullivan is megemlékezett Bristow-ról:

Bristow a darts élő legendája volt, a sportág első igazi sztárja, egyöntetű vélemény, hogy nélküle nem tartana ott a sportág, ahol manapság. „Ha ő nem lett volna, ma egyikőnk sem lenne itt" - mondta Keith Deller, aki az 1983-as világbajnoki döntőben legyőzte az akkor már kétszeres világelső Bristow-t.

Az Echo Arenában a tragikus hír bejelentése után egy időre megszakították Peter Wright és Daryl Gurney mérkőzését, a közönség pedig a „Csak egyetlen Eric Bristow van" (There's only one Eric Bristow) rigmus skandálásával emlékezett meg a legendás játékosról.

Bristow 1957. április 25-én született Hackney-ben, és még csak 23 éves volt, amikor első világbajnoki döntőjében meglepetésre legyőzte a címvédő Bobby George-ot. Egy évvel később megvédte a címét, majd ugyan elveszített két döntőt, de 1984 és 86 között sorozatban háromszor is világbajnok lett, amivel beírta magát a sportág halhatatlanjai közé.

„Nagy Sándor 33 évesen keserű könnyeket sírt, mert úgy gondolta, hogy nem maradt már mit meghódítania. Bristow pedig még csak 27 éves" – vont nem kis párhuzamot egy kommentátor az ötödik vb-elsőség után. Ezt követően ugyan még háromszor döntőzhetett, de győzni már nem tudott. Ő maga dartitisznek nevezte el azt a betegséget, vagy állapotot, ami miatt már képtelen volt ugyanazzal a folyamatossággal dobni a nyilakat, mint korábban.

Visszavonulása után 1993-tól részt vett a World Darts Council létrehozásában, amiből a sportág mai vezető szervezete, a PDC alakult meg később. Ő volt a mentora a fiatal Phil Taylornak, aki januárban 16-szoros világbajnokként vonult vissza.