Vágólapra másolva!
Pályafutása során tizenkettedszer jutott döntőbe Rafael Nadal a Rolex Monte-Carlo Mastersen. A 31 éves világelső, a szombati első elődöntőben 6:4, 6:1-re győzte le barátját, Grigor Dimitrovot. A bogár ugyan sokkal komolyabb ellenállást tanúsított, mint Dominic Thiem pénteken, de neki sem sikerült szettet nyerni, így a mallorcai megdöntötte saját rekordját: már 34 játszmát nyert sorozatban salakon. A vasárnapi fináléban az Alexander Zverevet búcsúztató Nisikori Kei próbálhatja meg a szinte lehetetlent: megakadályozni, hogy tizenegyedszer is Rafael Nadalt ünnepelje Monte-Carlo.

A tavalyi szezon tíz legjobb teniszmérkőzése közé akár mind a három találkozója beférhet Rafael Nadalnak és Grigor Dimitrovnak. Először az Australian Open elődöntőjében mérkőztek (6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4), majd ősszel Pekingben és Sanghajban is tesztelték egymást. Mindkettő parádés csatát és újabb Nadal győzelmeket hozott.

Az idén, Monte-Carlóig elkerülték egymást,

ami nem volt nehéz, mert a spanyol még januárban megsérült és a salakos szezon kezdetéig csak egyetlen egyéni versenyen indult. Dimitrovnak a novemberi ATP Finals megnyerése új szakaszt nyitott a pályafutásában és jó esély mutatkozott arra, hogy a potenciális trónkövetelők listáján szerepeljen.

A világranglista 3. helyéről nem tudott előrébb jutni,

sőt, visszacsúszott az ötödikre. Sorozatban három kellemetlen vereséget szenvedett: Dubajban Malek Jaziri (117.), Indian Wellsben Fernando Verdasco (39.), Miamiban Jeremy Chardy (90.) búcsúztatta nagyon korán. A salakos szezon kezdetére azonban újra összeállt a játéka, amit többek között David Goffin legyőzése jelzett.

Rafael Nadal könnyedén intézte el Grigor Dimitrovot is Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Az ATP 1000-es versenyek egyik

legnagyobb múlttal bíró állomása a Rolex Monte-Carlo Masters.

A helyi Country Club földrajzi fekvése lélegzetelállítón szép látvány. Az elegancia, a luxus, a gazdagság szinte minden szegletéből árad a létesítménynek. A közel ötmillió euró összdíjazásból és a jegyárakból könnyen megbecsülhető, hogy

a verseny költségvetése nagyjából 4-4,5 milliárd forint lehet.

Rafael Nadal és Grigor Dimitrov 12. párbaja az első játszma végéig volt izgalmas. A címvédő, első kiemelt ugyan megint magabiztosan kezdett (3:0), de

Dimitrov ekkor még vissza tudott jönni.

Sokkal több labda ment vissza a bolgár térfeléről, mint pénteken Thiemnél, de nem csak ezért bizonytalankodott a spanyol. Nem ment neki annyira jól a játék, mint egy nappal korábban, bár azt ő is sejtette, hogy úgy azért még ő sem teniszezik minden nap. Többet rontott és a maximumon pörgő Dimitrov utol is érte a salakkirályt (4:4.)

Szinte mindenki más ilyenkor még inkább elbizonytalanodik,

Rafael Nadal azonban tudott erősíteni és behúzta a szettet. A folytatás már sokkal könnyebb volt, Dimitrov megtört és nem tudott olyan ellenállást kifejteni, mint az első játszmában.

Rafael Nadal annyira nem volt elégedett a teljesítményével, hogy

a kézfogás után egyből üzenetet küldött

a pálya másik oldalán ülő edzőjének, Carlos Moyának, hogy azonnal foglaljon pályát, mert edzeni szeretne. Így aztán a szokásosnál is többet kellett várni rá az interjúszobában.

Sokszor előfordult már a pályafutásom alatt, hogy egy meccs után elmentem edzeni. Most a tenyeres nyerőt akartam gyakorolni, mert úgy gondoltam, szükségem lesz rá vasárnap. Összességében jól játszottam, csak 3:1-nél volt egy nagyon rossz gémem és a világ egyik legjobb játékosa ezt kihasználta és visszajött a meccsbe.

Nagyon kemény mérkőzés volt 4:4-ig, kiélezett játékokkal.

Több lehetőségem is adódott, hogy megint brékelőnybe kerüljek, de nem sikerült. Szerencsém volt, hogy 5:4-nél kétszer is kettőshibát ütött. A második szettben sokkal többet hibázott, mint az elsőben, vagy általában szokott" - értékelt Rafael Nadal .

Nagyon őszintén mondom, engem ez soha nem érdekelt. Nem számít, hogy esélyes vagyok, vagy nem. Azért lépek pályára, hogy a maximumot hozzam ki magamból és győzzek. Egyetlen célom van: jól játszani és nyerni. Minden nap jobban teniszezni"- magyarázta a salakkirály, aki arról is beszélt, hogy az évek alatt van amiben fejlődött a játéka, de vannak olyan elemei is a teniszének, amiket az idők folyamán gyakorlatilag elvesztett. Azt nem tudja, hogy most jobb, vagy rosszabb teniszező, mint korábban, de adaptálta a játékát az új kihívásokhoz, folyamatosan fejlődik, mert csak így lehet 10-12 éven át tartani a szintet, folyamatosan nyerni.

Nisikori Kei állíthatja meg Rafael Nadalt Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

A másik meccsen a japán Nisikori Kei három játszmában bizonyult jobbnak a harmadik helyen rangsorolt német Alexander Zverevnél.

Eredmények, elődöntő:
Nisikori (japán)-A. Zverev (német, 3.) 3:6, 6:3, 6:4
Nadal (spanyol, 1.)-Dimitrov (bolgár, 4.) 6:4, 6:1