Vágólapra másolva!
A Bolgár Súlyemelő Szövetség (angol rövidítéssel BWF) adakozásra hívta fel a sportág hazai legjobbjait, hogy így gyűjtse össze azt a 250 ezer dollárt (64,3 millió forint), amelyet korábbi doppingvétségek miatt kirótt büntetésként kell kifizetnie a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek (IWF).

A BWF arra hivatkozik, hogy nincs pénze, ezért kéri a jelenlegi és volt bolgár súlyemelő olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat, érmeseket, továbbá edzőiket, klubmenedzsereket, a versenyzők családtagjait, barátait, hogy adják össze a 250 ezer dollárt. Ha a szövetség nem fizet június 18-ig, az IWF felfüggesztheti a tagságát, s emelői nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Most kell segítő kezet nyújtani a bolgár súlyemelésnek Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A BWF-et eredendően 500 ezer dollárra büntette az IWF, amiért még 2015-ben 11 súlyemelője bukott meg a doppingellenőrzésen anabolikus szteroidok használata miatt. A nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS) azonban a hosszadalmas jogi vitát csak a múlt év végén zárta le, és decemberben felére csökkentette a bolgárokra kirótt büntetés nagyságát.

A BWF kritikus anyagi helyzetére hivatkozva korábban pénzügyi segítségért fordult a bolgár kormányhoz is, ám a sportminisztérium mereven elzárkózott, mondván: "nincs törvényes alapja a pénzbüntetés kifizetésére".