Társoldalunk:

Negyven milliárddal segítenék győzelemhez a vitorláscsapatot

2018.04.26. 14:18

Az INEOS petrolkémiai cég 110 millió fonttal (csaknem 40 milliárd forint) támogatja a Ben Ainslie vezetette brit vitorláscsapat Amerika Kupa-indulását.

"Első osztályú együttesünk van és mindent meg fogunk tenni, hogy hazahozzuk Nagy-Britanniába a trófeát, mert ide tartozik" - jelentette ki a megállapodás csütörtöki bejelentésekor Jim Ratcliffe, az INEOS alapítója és elnöke.

A négy arany- és egy ezüstérmével a legsikeresebb olimpiai vitorlázónak számító Ben Ainslie vezetésével a Land Rover BAR csapat megnyerte a tavalyi Amerika Kupa felvezető sorozatát, ám a bermudai selejtező elődöntőjében kikapott a későbbi győztes Emirates Team New Zealandtől.

Land Rover BAR: lesz miből fejleszteniForrás: AFP/Mark Lloyd

A világ legrégebbi versenysorozatának első kiírásán, 1851-ben az America nevű hajó legyőzte brit ellenfelét. Az angoloknak azóta egyszer sem sikerült visszerezniük az ezüst teás kancsót. A kupa 167 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg. Aztán újra három amerikai diadal következett, majd 1995-ben az új-zélandiak nyertek, és címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, majd 2010-től ismét az amerikaiak birtokolták a trófeát tavalyig, amikor új-zélandi siker született.

A 2021-es versenyt Aucklandben rendezik.