Társoldalunk:

Megvan himalájai hegymászószezon első halálos áldozata

2018.04.30. 17:34

Olasz férfi a himalájai hegymászószezon első halálos áldozata, a 37 éves Simone La Terra pénteken szenvedett balesetet – közölte hétfőn a nepáli túraszervező.

A mantovai Castiglione delle Stivieréből származó férfi egy 15 fős expedíció tagjaként a világ hetedik legmagasabb csúcsa, a 8167 méteres Dhaulagiri meghódítására indult.

La Terra pénteken tűnt el, amikor a viharos szél elfújta a hegy 6100 méteres magasságában felállított sátrát – mondta el Damber Paradzsuli, a Prestige Adventure munkatársa. Holttestét szombaton találták meg, hétfőn Kathmanduba küldték orvosszakértői vizsgálatra.

Aki kockázati tőkéssel vág neki a piacnak, kíméletlen kanyarokra számíthatForrás: AFP/Prakash Mathema

Az április-májusi szezonban hegymászók százai kísérlik meg a feljutást az Everestre és más himalájai magaslatokra. Idén Nepálban 768 mászóengedélyt bocsátottak ki több mint két tucat csúcs meghódítására: a csapatok fele a 8848 méteres Everestre, a világ legmagasabb hegyére igyekszik.

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.