Vágólapra másolva!
A rendkívüli, és rendre sikeres vállalkozásairól ismert magyar ultratávúszó, Mányoki Attila az elmúlt két hetet az Egyesült Államokban töltötte az Ocean's Seven elnevezésű versenysorozat utolsó - írországi - állomására való felkészülésének jegyében.

A zalaegerszegi illetőségű sportember az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a nyári, újabb nagy próba előtt két okból választotta Amerikát: egyrészt, hogy részt vegyen egy nemzetközi nyíltvízi versenyen, másrészt, hogy elkezdje a nyíltvízi edzést és felkészülést az Északi-csatorna leküzdésére.

"Május második felében utazom Írországba, edzőtáborba, hogy azzal a csapattal tudjak együtt készülni, amely majd az Északi-csatorna augusztusra tervezett átúszása alatt segíteni fog. Most már minden hónapban lesz egy olyan hétvégi nap, amikor minimum hat órát leszek óceánban, hideg körülmények között" - mesélte Mányoki Attila, aki szerint

San Francisco ideális hely volt számára, mert hasonlóan hideg, 10-12 fokos volt az óceán, mint amiben majd úsznia kell nyáron.

Kitért rá, hogy a börtönszigetként elhíresült Alcatraztól is sikerült beúsznia a városhoz.

Mányoki Attila lehet a 11., aki teljesíti az Ocean's Seven kihívást Forrás: Facebook/Mányoki Attila

"Szerencsére április 23-án lehetőségem nyílt rá, hogy korán reggel áthajózzak a börtön-szigethez és onnan indulva beússzak San Francisco Maritime Nemzeti Történelmi Parkjába. Kuriózum, hogy egy ilyen kultikus és talán misztikus helyről úszhattam be a szárazföldre" - fogalmazott a magyar vízi maratonista, akit huszonöt éves pályafutása elismeréseképpen a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává választottak tavalyelőtt Kaliforniában.

Mostani amerikai útján részt vett egy négynapos arizonai versenyen.

"Az állóképességemre voltam kíváncsi és hogy miként reagál a szervezetem erre a megterhelő sorozatra – mondta. Hozzátette: fizikálisan és mentálisan is nehéz volt a nagyjából hetven kilométeres táv, valamint a 15-23 fokos tavak vize közötti hőkülönbség. – A verseny első két napján szedtem össze időveszteséget, de a harmadik és negyedik napon már sikerült faragnom a hátrányból, s összetettben harmadikként végeztem, kategóriámban, a 40-49 évesek között pedig sikerült elsőnek lennem a 15 óra 53 perc 42 másodperces összidőmmel."

Az Északi-csatorna az Ír-sziget északkeleti részét és Délnyugat-Skóciát választja el. Az átúszás távja 35,1 kilométer. Nehézsége nem a távban, hanem a természeti körülményekben rejlik: két áramlat, a tengeri élővilág, valamint a 13 fokos víz nehezíti az átkelést.

Az Ocean's Seven a világ legnehezebb nyíltvízi hosszútávúszó sorozata, melynek során a vállalkozóknak - akiknek egy roppant szigorú rostán kell átmenniük, mielőtt egyáltalán nekivághatnak a próbáknak - a Föld hét legnehezebben átúszható tengerszorosát kell leküzdeniük. Ezek a következők:

  • az Ír-csatorna: Írország és Skócia között 33.7 km,
  • a Cook-szoros: az Észak-és Dél-szigetek között, Új-Zéland 26 km,
  • a Moloka'i csatorna: O'ahu és Moloka'i szigetek között, Hawaii 42 km,
  • a La Manche-csatorna: Anglia és Franciaország között 34 km,
  • a Catalina-csatorna: Los Angeles, California 33.7 km,
  • a Tsugaru-csatorna: Honshu és Hokkaido között, Japán 19.5 km,
  • a Gibraltári-szoros: Európa és Afrika között 14.4 km.

Egyik úszás nehézségét sem maga a távolság jelenti, hanem az, hogy rendszerint 15 Celsius fok körül (de inkább hidegebb) vízben kell úszni, nagyon erős áramlatokkal hadakozva, és az úszó ki van téve a tengeri élővilág (ráják, medúzák, cápák) jelentette veszélyeknek is.