Társoldalunk:

A NOB megtámadja az orosz sportolók büntetésének eltörlését

2018.05.03. 19:24

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy svájci bíróságon megtámadja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) februári határozatát, amellyel 28 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amelyet a NOB szabott ki.

Az ötkarikás testület csütörtöki közlése szerint a végrehajtó bizottság megvitatta az ügyet lausanne-i ülésén, és mind a döntéssel, mind a motivációval elégedetlen volt.A CAS a februári phjongcshangi téli olimpia előtt döntött. Közlése szerint a 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 sportoló változatlanul nem indulhatott a játékokon, de az ő eltiltásukat is érvénytelenítette a CAS.
A NOB 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, mert a vád szerint a 2014-es szocsi játékokon szervezett manipulációval érték el eredményeiket, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja.Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a februári játékokról a NOB, az engedélyt kapó sportolók - akik bizonyítottan tisztán készültek - pedig csak semleges zászló alatt versenyezhettek Phjongcshangban.