Társoldalunk:

Cukorbetegekből álló csapat is indul a Tour de Hongrie-n

2018.05.15. 15:21

Az amerikai Team Novo Nordisk több World Tour-versenyen is rajthoz állhatott 2017-ben, és versenyzői a legmagasabb szinten sem vallottak szégyent – annak ellenére, hogy a csapat tagjai valamennyien cukorbetegek.

A Novo Nordisk különleges küldetéssel szerepel a profik mezőnyében: a célja, a sportolók személyes példájával mutassák meg a cukorbeteg embereknek, hogy akár élsportolóként is élhetnek teljes életet. Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben négy francia, két-két ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy ír, brit, finn, spanyol, argentin és kanadai kerékpáros szerepel majd 2018-ban.

A Team Novo NordiskForrás: poby/Poby

Egy kis magyar érintettsége is van az együttesnek: 2011-ben és 2012-ben az akkor Team Type 1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László.

A Team Novo Nordisk küldetése, hogy bármerre jár a nagyvilágban, versenyzői találkoznak az adott országban, településen élő diabéteszes emberekkel, s megmutatják nekik, hogy akár egészen különleges dolgokra is képesek lehetnek – a betegségüktől függetlenül. Jellemző adat, hogy a klubé a sportág egyik legnagyobb social-media tábora, Facebook-oldaluk több mint hét és félmillió követővel rendelkezik.

A Team Novo Nordisk tagjai:
Mehdi Benhamouda (francia)
Sam Brand (brit)
Fabio Calabria (ausztrál)
Stephen Clancy (ír)
Romain Gioux (francia)
Joonas Henttala (finn)
Brian Kamstra (holland)
David Lozano (spanyol)
Reid McClure (kanadai)
Emanuel Mini (argentin)
Andrea Peron (olasz)
Charles Planet (francia)
Umberto Poli (olasz)
Quentin Valognes (francia)
Rik vn Ijzendoorn (holland)
Christopher Williams (ausztrál)

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie augusztus 14-én kedden Siófokon prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny a Balatonalmádi, Keszthely, Velence, Székesfehérvár, Cegléd, Hajdúszoboszló, Karcag, Miskolc, útvonalon hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 800 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Ebben az évben 20 csapat kapott meghívót, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz a Magyar Körversenyen.