Társoldalunk:

Királykategóriás magyar érmek a kajak-kenu Világkupán

2018.05.19. 15:32

Hat érmet, három-három ezüstöt és bronzot szereztek a magyar versenyzők a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa szombati versenynapján. A nőknél Bodonyi Dóra K-1 500 méteren második lett, a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenupáros pedig előbb 200-on, majd 500-on is harmadikként ért célba. A férfiaknál Kopasz Bálint K-1 1000 méteren, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó C-2 500 méteren végzett másodikként, majd az utolsó döntőben, K-2 500 méteren Nádas Bence és Erdőssy Csaba a harmadik helyen végzett.

A kilenc döntőben összesen 15 magyar egység szállt vízre az erős hátszélben, a finálék közül hatban két hazai egységért is szoríthatott a Maty-ér közönsége.

A nőknél K-1 500-on a középfutamban Bodonyi Dóra és Medveczky Erika sem hibázott, mindketten másodikként futottak be, így készülhettek az éremcsatára. Az első szombati A döntőben a magyarok lassan kapták el a rajtok, de féltávnál Bodonyi Dóra már a harmadik helyen haladt, míg az új-zélandi Caitlin Ryan előnye behozhatatlannak tűnt az óriási hátszélben. A hajrában azonban Bodonyi rátett még egy lapáttal, és végül megszerezte a második helyet. A kettes pályán Medveczky Erika az utolsó pillanatig harcban állt a bronzéremért, de végül a hatodik helyre érkezett meg. 

Bodonyi Dóra óriásit hajrázott az ezüstéremértFotó: Szabó Gábor - Origo

Számítottam rá, hogy nagyon jó lesz, így a győzelme nem ért meglepetésként. De nagyon örülök a második helynek is - nyilatkozta Bodonyi Dóra, aki egyáltalán nincs elkeseredve, ugyanis az új-zélandiak csúcsformában érkeztek a Világkupára, míg a magyarok egyelőre a formaidőzítésen dolgoznak.  Ők már otthon is nagyon jó időket mentek. Caitlin Ryannek sikerült megszorongatnia a kétszeres olimpiai bajnok Lisa Carringtont, ami mutatja, hogy mennyire jó állapotban van. Két hét múlva a válogatón szeretnék hasonlóan jó pályát menni, és élvezni akarom a versenyt" - tette hozzá Bodonyi Dóra, aki végezetül elárulta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellával 500 és 1000 méteren is rajthoz állnak párosban.

A férfiak K-1 1000 méteres fináléjában Kopasz Bálint címvédőként szállt vízre, miután tavaly - akkor még meglepetésre - ő nyerte Szegeden ezt a számot. A 20 éves algyői kajakos ezúttal is nagyon jól osztotta be erejét, végig a mezőny első felében haladt, és aztán nagyszerű hajrával feljött a második helyre. A győzelmet a portugálok klasszisa, Fernando Pimenta szerezte meg.

„Az erős hátszél oldalszéllel is párosult, úgyhogy nem volt egyszerű, de kedvezett nekem az időjárás, és jó pályát mentem. Gondoltam, hogy Pimenta nagyon erős lesz, az elmúlt években többször is kiemelkedő formát mutatott.

Kopasz Bálint tökéletes taktikával versenyzettFotó: Szabó Gábor - Origo

Úgy terveztem, hogy hétszáz méterig kilencvenöt százalékos erőbedobással megyek, majd az utolsó háromszáz méteren mindent beleadok. Éreztem is, hogy jövök fel, és sikerült pár embert lehagynom, ami nagyon pozitív. Szerettem volna megnyerni a versenyt, hogy megismételjem a múlt évi győzelmemet, de nagyon nehéz tartani a pozíciót. Természetesen elégedett vagyok az ezüstéremmel is" - nyilatkozta Kopasz Bálint, aki a jövőben mindenképpen szeretné legyőzni portugál riválisát, de kiemelte a dán René Holten Poulsent és a bolgár Miroslav Kirchevet is.

A nőknél kenu kettes 200 méteren rakétaként lőtt ki a rajtból a kínai páros, őket nem is tudták megközelíteni a riválisok, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső pedig a dobogóért harcolt. Az ázsiaiak mögött az oroszok értek be másodikként, míg a magyarok harmadikként zártak (a Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős a B döntőben volt érdekelt, és ezt megnyerte).

Abból a célból indultunk el a versenyen, hogy be tudjunk melegíteni a fő számunkra, ami az ötszáz méter. Ez összejött, ráadásul még egy érmet is sikerült szereznünk, úgyhogy nem panaszkodhatunk - mondta Takács Kincső.

Balla Virág és Takács Kincső bemelegítésképpen bronzérmet nyertek"Fotó: Szabó Gábor - Origo "

Most nagyon jó volt a rajt. Volt a héten pár rontott rajtunk, de ma nagyon jól sikerült. Egyelőre még nem tudjuk, hogy tovább próbálkozunk-e ebben a számban, a jövőben még átbeszéljük. Minden esetre remek volt a szegedi közönség előtt versenyezni" - tette hozzá Balla Virág, aki vasárnap társa ellen fog versenyezni egyesben, a 200 méteres fináléban.

K-2 500-on némi meglepetésre nem jutott érem a magyaroknak, mert bár a Takács Tamara, Vad Ninetta duó végig harcban volt a dobogóért, a végére kicsit elfáradva negyedikként ért a célba, a másik egység, Racskó Fruzsina és Szabó Ágnes pedig a hatodik helyen végzett.

Takács Tamara és Vad Ninetta célfotóval maradtak le az éremszerzésrőlFotó: Szabó Gábor - Origo

Ez a negyedik összeülésünk volt az idén, de nagyon nehéz volt. Én meghaltam, még most is fáj. Nagyon bekötöttünk a végén. A közepén még úgy éreztem, nagyon jó helyen állunk, bár nem igazán nézelődtem. Levonjuk a következtetéseket, és tanulunk belőle. Kicsit többet kellene edzenünk, mert idén még egyszer sem készültünk közösen. Ezen a versenyen ez volt a harmadik futamunk. Gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni kell - nyilatkozta csalódottan a világbajnok Vad Ninetta. - Próbáltam én sem nézelődni. Féltávnál úgy éreztem, hogy magabiztosan jövünk az élmezőnnyel. Jól összeraktuk a pályánkat, de a végén a semmiből kerültek elénk. Sajnálom, hogy lemaradtunk a dobogóról" - tette hozzá a világ- és Európa-bajnok Takács Tamara.

A férfiaknál C-2 500 méteren a magyarok, legalább is a tavaly 200-on világbajnoki bronzérmes Hajdu Jonatán és Fekete Ádám rácáfolt az előzetes várakozásokra, olyannyira, hogy még az aranyért is harcban voltak. Féltávnál másodikként haladtak a kínaiak mögött, majd a finisben néhány pillanatra a vezetést is átvették, végül aztán a nagyszerűen hajrázó két lengyel egység közé beékelődve a második helyet sikerült megszerezniük. A másik magyar kettős, az ifjúsági világbajnok Slihoczki Ádám, Szőke Attila páros is helytállt, hatodik lett.

Remek hangulatban telt a szegedi Világkupa szombati versenynapjaFotó: Szabó Gábor - Origo

„Az előfutamban volt egy kis diszharmónia, azt át kellett beszélnünk. A női kenu miatt öt percig voltunk a rajtgépben, az pedig egy ilyen versenyen szétszedi az embert. Én nagyot akartam menni, viszont Jonatán el akarta nyújtani, így a vége szétesett. De megbeszéltük, és a döntőben megcsináltuk, amit szerettünk volna - nyilatkozta elégedetten Fekete Ádám. - Idénre azt tűztük ki, hogy ötszáz méteren minél jobbak legyünk a világbajnokságon, úgy tűnik ezzel nem lesz probléma. Az a célunk, hogy jövőre elérjük az ezer métert. Most éreztem igazán, hogy nehezebb és hosszabb ez a táv. Korábban nem volt ilyen savasodás a végére, kétszázon ennyire nem éreztem" - tette hozzá Hajdú Jonatán.

Ezt követően ismét Balla Virág és Takács Kincső következett, akik az új olimpiai számban, 500 méteren is harcba szálltak. Itt kanadai, kínai, magyar volt a sorrend a rajt után, és bár az élen többször cserélődött a sorrend, a magyarok végig a harmadik helyen haladtak, és végül újabb bronzérmet szereztek. Kisbán Zsófia és Bragato Giada hatodik lett az utóbbi döntőben.

Balla Virág és Takács Kincső két bronzéremmel zárták a szombati napotFotó: Szabó Gábor - Origo

„Úgy érzem, a tavasznak abban a szakaszában vagyunk, amikor jó időket tudunk menni, de hiányzik még a gyorsítás és a robbanékonyság - mondta Takács Kincső. - A tavalyi világkupán nyerni tudtunk, de most nem. Viszont nem érzem magam csalódottnak egyáltalán" - tette hozzá Balla Virág.

A nap csattanójaként, teljesen váratlanul a férfiak K-2 500-as fináléjában is gyűjtöttek egy dobogós helyet a hazaiak, mégpedig a Nádas Bence, Erdőssy Csaba kettős révén, amely nagyszerűen versenyezve futott be harmadikként a győztes spanyolok és a második oroszok mögött. Koleszár Mátyás és Németh Viktor a hatodik helyet szerezte meg ebben a versenyben.

„Ez volt a harmadik maxpályánk, de talán ha hetedszerre ültünk össze. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, minden úgy ment, ahogy az edzőinkkel terveztük. Biztató jövője lehet ennek az egységnek. - mondta Nádas Bence.

Nádas Bence és Erdőssy Csaba párosában komoly lehetőségek vannakFotó: Szabó Gábor - Origo

A barátnőm mondta, hogy a harmadik helyet megcsíphetjük. Kemény rajtot beszéltünk meg, mert az elő-és a középfutamban is az ment jól nekünk. Utána tartani kellett a tempót. Háromszázötven méternél mondtam be a hoppot, és sikerült egy nagyot hajráznunk. Szerintem sikerült, mert az eredmény megvan" - értékelt a boldog Erdőssy Csaba.

A nap utolsó egyes fináléjában, C-1 1000 méteren Bodonyi András nem tudott beleszólni a dobogós helyek elosztásába, hatodikként zárt, míg a szám B fináléját Kiss Tamás nyerte, aki így összesítésben a tizedik helyen végzett. K-2 200 méteren Apagyi Levente és Hérics Dávid hatodik, Csizmadia Kolos és Varga Márk nyolcadik lett, Ceiner Benjámin pedig negyedik helyen végzett a K-1 1000 méter kisdöntőjében.

A szombati paradöntőkben is jutott egy érem a hazai csapatnak a VL2 200 méteren harmadik Juhász Tamás révén.

„Szeles volt a pálya. Én baloldalt evezek, ezért nekem nem kedvezett a széljárás, így ki is sodródtam a pálya szélére. Remélem, a formám az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is elég lesz a dobogós helyre" - értékelt Juhász Tamás.

A vasárnapig tartó szegedi versenyre 60 ország közel 700 sportolója nevezett, a magyar csapat 62 fős.

A szegedi kajak-kenu világkupa szombati döntőinek eredményei:


férfiak:

K-1 1000 m:
1. Fernando Pimenta (portugál) 3:24.359 p
2. Kopasz Bálint 3:25.647
3. Roi Rodriguez (spanyol) 3:26.259


K-2 200 m:
1. Cristian Toro, Saúl Craviotto (spanyol) 31.429
2. Marko Novakovic, Nebojsa Grujic (szerb) 31.752
3. Piotr Mazur, Dorian Kliczkowski (lengyel) 32.268
...6. Apagyi Levente, Hérics Dávid 32.496
...8. Csizmadia Kolos, Varga Márk 32.935


K-2 500 m:
1. Rodrigo Germade, Marcus Walz (spanyol) 1:26.893
2. Vaszilij Pogreban, Jurij Posztrigaj (orosz) 1:27.809
3. Nádas Bence, Erdőssy Csaba 1:27.982
...6. Koleszár Mátyás, Németh Viktor 1:28.882


C-1 1000 m:
1. Martin Fuksa (cseh) 3:44.989
2. Oleg Tarnovszki (moldovai) 3:47.283
3. Carlo Tacchini (olasz) 3:47.361
...6. Bodonyi András 3:50.361


C-2 500 m:
1. Vincent Slominski, Mateusz Kaminski (lengyel) 1:37.572
2. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:38.472
3. Michal Marek Lubniewski, Arsen Sliwinski (lengyel) 1:38.555
...6. Slihoczki Ádám, Szőke Attila 1:43.094


nők:

K-1 500 m:
1. Caitlin Ryan (új-zélandi) 1:46.576
2. Bodonyi Dóra 1:47.748
3. Hermien Peters (belga) 1:49.059
...6. Medveczky Erika 1:49.509


K-2 500 m:
1. Lisa Carrington, Kayla Imrie (új-zélandi) 1:39.018
2. Ana Roxana Lehaci, Viktoria Schwarz (osztrák) 1:39.980
3. Teresa Portela, Joana Vasconcelos (portugál) 1:40.785
4. Takács Tamara, Vad Ninetta 1:40.824
...6. Racskó Fruzsina, Szabó Ágnes 1:41.941


C-2 200 m:
1. Lin Ven-csün, Csang Lu-csi (kínai) 43.082 p
2. Irina Andrejeva, Oleszija Romasenko (orosz) 43.954
3. Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső 44.427


C-2 500 m:
1. Laurence Vincent-lapointe, Katie Vincent (kanadai) 1:53.513
2. Ma Jen-an, Szun Meng-ja (kínai) 1:54.130
3. Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső 1:55.941
...6. Kisbán Zsófia, Bragato Giada 2:03.769