Társoldalunk:

Aligha jön össze a Froome-nak a nagy triplázás

2018.05.20. 18:36

Az éllovas Simon Yates nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15., vasárnapi szakaszát, így összetettben növelte előnyét a címvédő Tom Dumoulinnel szemben.

A brit kerekes a célba vezető utolsó hegyen leszakította riválisait, s végül 41 másodperces előnnyel immár harmadszor győzött, ezúttal egy ötfős üldöző csoport előtt, amely magában foglalta legfőbb ellenfelét a holland Dumoulint, aki harmadik lett. A két bringás között két perc fölé nőtt a különbség, ami megnyugtatónak nevezhető Yates szempontjából még úgy is, hogy kedden a Dumoulin erősségének számító egyéni időfutam következik.

A szombati királyetapon győztes, négyszeres Tour de France-bajnok Chris Froome szinte minden esélyét elvesztette a történelmi triplázásra, ugyanis 1:32 perces lemaradással ért célba, így hátránya közel öt percre nőtt összetettben.

Chris Froome barátkozhat a gondolattalForrás: AFP/Luk Benies

Eddig két olyan kerekes volt, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro, és a Tour - egymás után legalább három háromhetes körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget. Ez a bravúr volt a célja a Froome-nak, de egyre távolabb kerül tőle.

Eredmények:
15. szakasz, Tolmezzo-Sappada, 176 km, hegyi befutó:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4:37:56 óra
2. Miguel Ángel López Moreno (kolumbiai, Asztana) 41 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 65:57:37 óra
2. Dumoulin 2:11 perc hátrány
3. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 2:28 p h.

A hétfői szünnapot követően kedden a Trento és Rovereto közötti 34,2 kilométeres egyéni időfutam vár a résztvevőkre. A mezőny összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.