Társoldalunk:

Nieve nyerte a 20. szakaszt, összetettben továbbra is Froome vezet a Girón

2018.05.26. 18:10

A spanyol nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szombati, 20. szakaszát, összetettben pedig továbbra is a történelmi triplázásra készülő brit Christopher Froome vezet.

A 34. születésnapját éppen szombaton ünneplő Nieve több mint két perccel előzte meg a holland Robert Gesinket a Susa és Cervinia közötti 214 kilométeres etapon, amelyen a hegyi befutó előtt is volt már három komoly hegy. 

A spanyol Mikel Nieve nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszátForrás: AFP/Luk Benies

Froome a hetedik helyen végzett, de összetettben 46 másodpercre növelte előnyét a holland Tom Dumoulinnel szemben, és végső sikere szinte biztosnak tűnik, hiszen a versenyből már csak a vasárnapi 115 kilométer van hátra Rómában és környékén.

A verseny még nem zárult le, de a csata véget ért. Hihetetlen érzés, hiszen két napja még csak negyedik voltam" - mondta a szombati célba érkezés után Froome, aki pénteken egy merész, 80 kilométeres szökéssel állt az élre.

Dumoulin többször is megpróbált elszakadni Froome-tól a huszadik szakaszon, ám nem járt sikerrel.

Az elmúlt két nap túlságosan erős volt számomra, de nem bánkódom, mert mindent beleadtam, amit tudtam" - nyilatkozta a címvédő holland kerékpáros.

A négyszeres Tour-győztes Froome esetleges triplázását beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív tesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Így elképzelhető, hogy utólag mégis eltiltják.

Froome történelmi triplázásra készül Giro d'ItaliánForrás: AFP/Luk Benies

A 32 éves kerekes tavaly a Tour mellett a Vueltán is diadalmaskodott, márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro és a Tour - egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

20. szakasz, Susa-Cervinia, 214 km, hegyi befutó:
1. Mikel Nieve (spanyol, Mitchelton-Scott) 5:43:48 óra
2. Robert Gesink (holland, Team LottoNL-Jumbo) 2:17 perc hátrány
3. Felix Grosschartner (osztrák, Bora-Hansgrohe) 2:42 p h.
4. Giulio Ciccone (olasz, Bardiani-CSF Pro Team) 3:45 p h.
5. Gianluca Brambilla (olasz, Trek-Segafredo) 5:23 p h.
6. Wout Poels (holland, Team Sky) 6:03 p h.
7. Christopher Froome (brit, Sky) 6:03 p h.
...11. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 7:00 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 86:11:50 óra
2. Dumoulin 46 másodperc hátrány
3. Miguel Angel López (kolumbiai, Astana) 4:57 perc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 5:44 p h.
5. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 8:03 p h.
6. Pello Bilbao (spanyol, Astana) 11:50 p h.